Idén eddig 50 százalékot ralizott az Nvidia, amely a mesterségesintelligencia-ipar kulcsfontosságú csipjeit gyártja. Az ORATS opcióelemző szolgáltatás adatai alapján, plusz-mínusz 11 százalékos kilengést hozhat a vállalat február 21-i negyedéves gyorsjelentése, míg a historikus tapasztalatok alapján egy ilyen esemény csak 6-7 százalékos billenéssel járna. A többletmozgás a csipgyártó részvényének opciós kitettségével magyarázható.

The Nvidia display is seen on the first day of the Electronic Entertainment Expo (E3) in Los Angeles, California, June 11, 2013.   The Electronic Entertainment Expo (E3), an annual trade fair for the computer and video games industry, runs from June 11-13. AFP PHOTO / ROBYN BECK (Photo by ROBYN BECK / AFP)
Fotó: Robyn Beck / AFP

Mivel az Nvidia piaci kapitalizációja 1800 milliárd dollár, egy kedvező gyorsjelentés a jelenlegi helyzetben akár 200 milliárd dolláros potenciális piaci értéknövekedést is eredményezhet. Csak csütörtökön 750 ezer Nvidia-opció cserélt gazdát, s ezzel a második legaktívabban kereskedett egyéni volt az opciós piacon. Ráadásul az Nvidia-opciók piaca meglehetősen ferde, vagyis a fogadások egy irányba mutatnak.

Egyre ferdébbek a toronyban halmozódó tétek 

A meredek opciós ferdeség azt jelzi, hogy a befektetők továbbra is jelentős felfelé mutató potenciált látnak a papírban

– mondta Christopher Jacobson, a Susquehanna Financial Group stratégája.
Az előzetes piaci konszenzus szerint az Nvidia várhatóan részvényenként 4,56 dolláros nyereséget tesz közzé, s a negyedéves bevétel 20,378 milliárd dollárra emelkedik az egy évvel ezelőtti 6,05 milliárd dollárról.

Amerikában a napi tőzsdei kereskedés mögöttes mozgatórugója már 80-90 százalékban az opciós kereskedés

mondta VG-nek Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája, hozzátéve: ezért különösen veszélyes, amikor nagyon egy irányba pozicionált a piac. Egy átpozicionálás praktikusan azt jelenti, hogy 

az opciós árjegyzők egy ponton mechanikusan, előre beállított kereskedő algoritmusokkal szinte egyszerre borítják a pozíciókat, 

s olyan árhullámot keltenek a piacon, ami köszönőviszonyban sincs a részvények fundamentális tulajdonságaival és valós értékével.

A múlt század hetvenes éveitől felívelő opciós kereskedés hosszú évtizedekig egy nagyon cizellált zárt piac volt, ahol jellemzően a nagybefektetők magasan edukált munkatársai tevékenykedtek, s elsősorban fedezetként kínálták az opciót. Európában és hazánkban most is ez a trend. Az opciós piac kiváló lehetőséget nyújt a kockázatkezelésre, afféle biztosításként működik, hiszen a veszteség legfeljebb az opciós díj maga. Ezért alkalmas exportőrcégek devizakockázatának kezelésére vagy részvénypiaci pozíciók ellenoldali biztosítására is. Ám Amerikában nagyot fordult a világ, amióta kitört az opciós forradalom, s az egyéni befektetők is felfedezték maguknak az opciót, pontosabban mivel kettőn áll a vásár, az opciók kiírói is felfedezték maguknak a kisbefektetőket. Napjainkban így

a kisbefektetők jellemzően spekulatív céllal nyitnak opciós pozíciókat.