Négy hónapja nem látott raliba fogott a héten a legnagyobb kriptodeviza a jelenlegi piaci állás szerint több mint 10 százalékos pluszban zárhatja majd ezt a hetet, ekkora futamra pedig egészen október közepe óta nem volt példa az eszköz kurzusán. 

bitcoin, ai, flame, fire, digital, graph, price, coin,
Jelentős az érdeklődés a bitcoin iránt
Fotó: Shutterstock

A bitcoin az idén a közvetlenül a tokenbe fektető ETF-ek engedélyezését követően több mint kétéves rekordot jelentő 49 ezer dollárig menetelt napon belül rekordot állítva fel ezzel, mielőtt a piaci konszolidáció és a Grayscale zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított alapjából kiszálló, profitrealizáló befektetők eladói nyomásának köszönhetően közel tízezer dollárral 39 500-ig esett. 

Nagyot menetelt a bitcoin az elmúlt hónapokban

Jót tesz a bitcoinnak a közelgő blokkjutalom-felezés

A friss csúcsok mögött a Scope Markets vezető elemzője, Joshua Mahony szerint elsősorban a két hónap múlva esedékes blokkjutalom-felezéssel kapcsolatos optimizmus, illetve a Grayscale alapjából kiáramló tőke lendületének kiapadása állhatnak.

A bitcoin felfutása egyértelműen a blokkjutalom-felezésre készülődő befektetők tartalékképzésének köszönhető, mivel ha a történelmi példák során tapasztalt trendek az idén is fennállnak, a felezést követően hatalmas rali indulhat majd meg a kurzusán

– tette hozzá az elemző, utalva ezzel arra a múltbéli megfigyelésre, miszerint a négyévente esedékes felezéseket követően, amikoris felére csökkenti a az egységnyi elvégzett munkáért járó jutalom mennyiségét a deviza értékének megőrzése érdekében, a múltban rendre történelmi csúcsokig menetelt a legnagyobb kriptodeviza árfolyama.

A 2012-es első felezés után hat hónappal az ár 12 dollárról 126 dollárra ugrott, 2016-ban a második felezés után hét hónapon belül 654-ről 1000 dollárra, 2020-ban pedig 8570-ról 18 040 dollárra emelkedett a bitcoin árfolyama bő fél éven belül.

James Seyffart, a Bloomberg kritpopiaci elemzője egy friss posztjában kiemelte: azzal, hogy a Grayscale alapjából mindössze 101 millió dollárra csökkent a nettó tőkekiáramlás a tegnapi nap folyamán, a csütörtöki kereskedés nettó tőkebeáramlással zárult az újdonsült szegmens teljes egészét tekintve.

A bitcoin-ETF-ek versenyét nettó tőkeáramlás szempontjából messze a BlackRock alapja vezeti, mely az idei 3,5 milliárd dolláros mutatójával a globális ETF-piac ötödik legnagyobb pozitív forgalmú alapja lett.