Kirántotta a szőnyeget a lába alól a Fed tegnapi döntése. Jerome Powell, az amerikai jegybank feje hűteni igyekezett a piacok kamatvágásokkal kapcsolatos várakozásait, és bejelentette, hogy a testület a jelenlegi sávban tartja a hitelfelvétel költségeit.

Bitcoin,Price,Crash,In,Front,Of,A,Red,Abstract,Virtual
Alaposan megrántotta a bitcoin árfolyamát a Fed friss döntése.
Fotó: Shutterstock

A Fed döntése a bitcoint és a részvényeket is megrángatta

A döntésből és az azt követő kommentárból arra következtetnek a piacok, hogy a jegybank márciusban sem nyúl majd a kamatokhoz, és csak májusban indul meg a monetáris lazítási ciklus – ez pedig viszonylag rossz hír a kockázati eszközök számára, mivel a biztos hozamot garantáló befektetések vonzereje így még relatíve sokáig felülmúlhatja a többi eszközosztályét.

A Fed döntését követően a bitcoin árfolyama 4 százalékkal, 42 ezer dollárig csúszott, ahonnan a mai nap folyamán is mindössze 0,3 százalékkal tudott korrigálni.

A Bitcoin árfolyama 1 év
Tavaly év eleje óta még mindig 80 százalékos pluszban jár a bitcoin árfolyama

Hacsak az Apple, az Amazon és a Meta közelgő gyorsjelentései nem villanyozzák fel látványosan a befektetőket, akkor minden bizonnyal átmeneti mélyrepülés következik a piacokon, ami kifejezetten fájdalmas lesz a kockázati eszközök, így a bitcoin számára is

fejtette ki Tony Sycamore, az IG Markets elemzője a Cointelegraphnak.

A bitcoin ennek ellenére történelmi formában van

A bitcoin azonban még a Fedtől kapott pofon ellenére is elképesztő formában van: a legnagyobb kriptodeviza árfolyama ugyanis azzal, hogy a januárt is pluszban zárta (igaz, hogy csak minimálisan, 0,71 százalékkal), öt hónaposra nyújtotta a havi alapú nyerő sorozatát – ilyen hosszú emelkedő trendvonalat pedig egészen a 2021-es, történelmi rekorddal végződő rali óta nem láttunk a kriptopiacon.

A tokennel kapcsolatos bikapiaci várakozásokat erősíti az is, hogy a bitcoin-ETF-ek piacának jelenlegi messze legnagyobb szereplője, a korábban zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított Grayscale alap, amely jelenleg 21,4 milliárd dollárnyi tőkét kezel, mindössze 188 millió dollárnyi nettó tőkekiáramlást élt meg a 13. kereskedési nap során – ilyen alacsony számot a GBTC-vel kapcsolatban a debütáló napot leszámítva nem is láttunk még.

A Grayscale alapjából annak piaci viszonylatban kiugróan magas, 1,5 százalékos díjai miatt lépnek ki dinamikusan a befektetők, ugyanakkor az is a nettó tőkekiáramlást erősíti, hogy a bedőlt FTX kriptotőzsde vagyona is ebben az alapban volt lekötve, ezeket pedig jelenleg a felszámoló ügyvédek dollármilliárdos nagyságrendben értékesítik.

A legnagyobb tőkebeáramlást a BlackRock alapja élte meg az első három hét során 2,7 milliárd dollárral, a második helyen pedig a Fidelity ETF-je áll 2,3 milliárddal, messze felülmúlva ezzel a dobogó harmadik fokán található Ark Invest és a Bitwise 630 millió dollárját. A szegmens forgalma 14 kereskedési nap alatt meghaladta a 28 milliárd dollárt is.