Hét kereskedési napos hátrányból indulva is felülteljesíti szinte a teljes ETF-piacot a BlackRock bitcoinalapja az idén: az iShares Trust 3,19 milliárd dolláros nettó tőkebeáramlást élt meg nem egész egy hónap alatt, ezzel pedig az ötödik legnagyobb pozitív tőkemozgást kiváltó eszközzé lépett elő a teljes amerikai ETF-piacon, amely 3019 tőzsdén kereskedett alapot jegyez. A BlackRock bitcoin-ETF-jét csupán három S&P 500-at követő alap, illetve egy Vanguard-féle, teljes piaci ETF tudta megelőzni.

bitcoin, ai, flame, fire, digital, graph, price, coin,
Az ETF-piaci top 3 is elérhető közelségben a bitcoinalapok számára.
Fotó: Shutterstock

A YCharts adatai szerint ezzel a BlackRock bitcoin-ETF-je az amerikai piacon a felső 0,16 százalékba, míg a teljes globális parketten a felső 0,02 százalékba tartozik nettó tőkebeáramlás tekintetében, ami kifejezetten nagy szó, lévén a tőzsdén kereskedett alapok világszintű piaca több mint tízezer eszközt számlál.

Az amerikai ETF-piac top 10-es listájára azonban nem csak a BlackRock alapja fért fel: a nyolcadik helyet ugyanis a Fidelity bitcoin-ETF-je szerezte meg a maga 2,51 milliárd dolláros idei nettó pozitív forgalmával – mutatott rá a Bloomberg szenior elemzője, Eric Balchunas.

A két legnagyobb bitcoinalap pedig folyamatosan tör előre: a két eszköz január végén ugyanis még csak a nyolcadik és a tizedik helyet tudhatta magáénak – ami kifejezetten impozáns teljesítmény, ⁠⁠t⁠⁠ekintettel arra, hogy a velük való kerekedés csak január 11-én indult el, szemben a többi versenytárssal, melyek statisztikáit január eleje óta mérik a parketten.

A két legnagyobb bitcoinalap és a kriptopiaci dobogó harmadik fokáért versengő ARK Invest és Bitwise ETF-jei közti szakadék eközben egyre tágul: a két eszköz 683, illetve 663 millió dollárnyi nettó beáramlást élt meg mindössze, és az állományuk bővülésének üteme is messze elmarad a BlackRock és a Fidelity eszközeinek növekedésétől.

A Bitcoin árfolyama 1 év
Az elmúlt egy év alatt közel 100 százalékkal erősödött a bitcoin árfolyama

A bitcoin-ETF-ek engedélyezését követően a legnagyobb kriptodeviza árfolyama kétéves csúcsot jelentő 49 ezer dollár fölött is járt, mielőtt egy éles korrekciót követően 39 ezer dollárig szakadt. A kurzus jelenleg 43 ezer dollár környékén jár.

Újabb tagállammal bővült volna az Egyesült Államok?  

Az amerikai villamosenergia-igény 51 állam létezését sejteti, noha a térképen csak 50 tagot találni. A megoldás a bitcoinbányászatban rejlik.