Éves nyeresége ugyan nagyjából felére, 13,8 milliárd dollárra zuhant egy év alatt a 2022-es, rekordot jelentő 27,7 milliárd dollárról, mégis növeli osztalékfizetését és részvényvisszavásárlási tempóját is a BP – derült ki a brit olajipari óriás frissen közzétett gyorsjelentéséből, amit a piacok kirobbanó lelkesedéssel fogadtak: a cég papírjai ugyanis 6 százalékos raliba fogtak a hírekre.

The BP logo is pictred at a petrol station in central London, on February 1, 2011. BP on Tuesday posted its first annual loss in almost two decades as a result of last year's devastating Gulf of Mexico oil spill, and raised the estimate of costs from the disaster to $40.9 billion. The company said it made a loss of $4.9 billion (3.6 billion euros) last year, which was the first shortfall since 1992 and followed the worst environmental catastrophe in US history. AFP PHOTO/Ben Stansall (Photo by BEN STANSALL / AFP)
Meggyőzte a befektetőket a BP részvényvisszavásárlási ígérete.
Fotó: Ben Stansall / AFP

A BP a közleményben kiemelte: még az első negyedéves gyorsjelentését megelőzően vissza tervez vásárolni 1,75 milliárd dollárnyi részvényt, az év első felében pedig összesen 3,5 milliárd dolláros visszavásárlást fontolgat. A cég ezen felül 10 százalékkal 7,27 centre emelte a tavalyi utolsó három hónapra vonatkozó, egy részvényre jutó osztalékát – ez pedig elég volt a befektetőnek ahhoz, hogy lendületesen elkezdjék felvásárolni a BP papírjait.

A mai emelkedéssel a cég kurzusa egy éves távlatban 0,37 százalékos pluszba került, a BP befektetői azonban nem unatkoztak az elmúlt év során: az árfolyam ugyanis 444 és 567 penny közt minden szintet megjárt.

A BP árfolyama 1 év
Felültek a hullámvasútra a BP részvényei

A BP negyedik negyedéves profitja három milliárd dollár környékén állapodott meg, messze felülmúlva ezzel az elemzői konszenzusban szereplő 2,6 milliárdos értéket. A vállalat közlése szerint ennek hátterében a vártnál jelentősen erősebb gázkereskedési forgalom, ugyanakkor a várakozások alatt alakuló finomítási árrés állt. A cég jelenleg 20,9 milliárdnyi adóssággal rendelkezik, egy év alatt 500 millió dollárral csökkent az állomány – tette hozzá a közlemény.

A brit olajipari óriás 2025-ig bezárólag 14 milliárd dollárnyi részvényt tervez visszavásárolni összesen, ez pedig egy kifejezetten ambiciózus cél – emelték ki az RBC Capital Markets elemzői, hozzátéve, hogy mindez a vártnál akár erősebb jövőbeli teljesítményt is előre vetíthet.

Még nagyobb olajprofittal számol a zöldülő BP

Az évtized végére 53–58 milliárd dolláros EBITDA elérését tűzte ki célul a brit olajóriás, amely a zöldberuházások és a klímacélok megerősítése mellett még erősen támaszkodik a fosszilis energiahordozók iránti keresletre.

A BP gyorsjelentése erősen hajaz a legnagyobb amerikai riválisok, a Chevron és az Exxon friss mutatóira: a tengerentúli olajóriások szintén felülmúlták negyedéves teljesítményükkel az elemzői várakozásokat, éves profitjuk pedig szintén a földbe állt, elsősorban az alacsony nemzetközi olajár következtében.