Valósággal beszakadt a Chevron tavalyi negyedik negyedéves nyeresége: az olajipari vállalat eredménye 6,4 milliárd dollárról 65 százalékkal, 2,3 milliárd dollárra esett az év utolsó három hónapjában, elsősorban a nemzetközi olajpiacon tapasztalt bizonytalanságok és további, egyszeri eredményrontó kiadások hatására. A vállalat 47,18 milliárd dolláros bevételre tett szert, több mint négymilliárd dollárral maradva el az elemzői konszenzusban foglalt 51,62 milliárdos forgalomtól.     

Stuttgart,,Germany,:,06-25-2023:,Smartphone,With,Logo,Of,American,Energy
Beszakadt a Chevron tavalyi negyedik negyedéves profitja.
Fotó: Shutterstock 

A Chevron egy részvényre jutó eredménye a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 3,33 dollárról 1,22 dollárra csökkent, a cég a teljes év során 11,36 dolláros EPS-t ért el, ami a 2022-es adatokhoz mérten 7 dolláros zuhanás.  

Ennek ellenére a vállalat bőkezűen jutalmazta befektetőit: tavaly formájában 11,3 milliárd dollárt, részvény-visszavásárlásokon keresztül pedig 14,9 milliárd dollárt juttatott vissza befektetőinek, még úgy is, hogy 

a cég éves profitja 40 százalékkal, 21,3 milliárd dollárra esett 2023-ban.

A nagyot romló eredmények nem zavarják az amerikai olajtársaság vezetését: a Chevron az idei első negyedévben már egy 8 százalékkal, 1,63 dollárra emelt részvényenkénti osztalékot fizet majd ki minden befektetőjének. 

A gyorsjelentés közzétételét követően a cég részvényárfolyama 1 százalékkal emelkedett.

A Chevron árfolyama 1 év
Nagyot gyengült a Chevron részvényárfolyama az elmúlt évben

A Chevron tavalyi átlagos kitermelése napi 3,1 millió hordó olajegyenértéknek felelt meg, ami történelmi rekordot és éves viszonylatban 14 százalékos növekedést jelent a vállalat számára. Ezen a téren a cég jövőre 4–7 százalék közti további bővülésre számít.

A Chevron olajfinomítási üzletága ezzel szemben 35 százalékkal zsugorodó, 1,15 milliárd dolláros profitot termelt csupán, elsősorban a vártnál alacsonyabb amerikai kereslet és a nemzetközi olajár több mint 10 százalékos éves csökkenése következtében.