Hiába nőtt a tavalyi utolsó negyedévben 28 százalékot a Berkshire Hathaway üzemi eredménye, mégis közel 2 százalékot esett hétfőn a árfolyama. A bölcsessége és szűk pátriája miatt omahai orákulumként tisztelt Warren Buffett ezúttal azzal váltotta ki a befektetők aggodalmát, hogy közműszolgáltatóit az oregoni és kaliforniai erdőtüzek dollármilliárdos kárai miatt perli a washingtoni adminisztráció. Pedig a Berkshire piaci kapitalizációja éppen közelíti az ezermilliárd dolláros lélektani szintet.              

Shasta-Trinity National Forest Fire in California
Fotó: AFP

Kifejezetten csinos számokat jelentett az omahai székhelyű konglomerátum, amely a tavalyi utolsó negyedévben 8,481 milliárd dolláros működési eredményt ért el, ami felöleli a biztosítási, vasúti és közüzemi üzletágakból származó nyereséget. Ez 28 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi, 6,625 milliárd dollárt. 

Így a tavalyi év egészére nézve 37,35 milliárd dollár lett a működési eredmény, ami 17 százalékos növekedés az előző évi 30,85 milliárd dollárhoz képest. A Berkshire a negyedik negyedévben rekordszintű, 167,6 milliárd dollár készpénzzel rendelkezett, meghaladva a cég előző negyedévi 157,2 milliárd dollárját.  

Komoly aggodalomra adnak okot a Berkshire Hathaway villamosenergia-szektorban lévő befektetései.

Az Egyesült Államok kormánya ugyanis perrel fenyegeti a PacifiCorpot egy közel egymilliárd dolláros erdőtűzkárért. Az ominózus tüzek 2020-ban pusztítottak Dél-Oregonban és Észak-Kaliforniában. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a PacifiCorp felelős abban, hogy nem akadályozta meg az erdőtüzeket.           

Ez a milliárd dolláros per az egész közműszektor értékelésére kihat, mivel az éghajlatváltozás a továbbiakban kockázatot jelent, s növeli ezen befektetések sebezhetőségét. Mindez előtérbe helyezi a fenntartható és az éghajlatváltozáshoz rugalmasan alkalmazkodó energetikai infrastruktúrát.    

A piaci kapitalizáció olvadása és a váratlan kockázatok sem csökkentik az érdeklődést Buffett cége iránt, melyre afféle világítótoronyként tekint a piac, s működésének minden rezdülése iránytűértékű a befektetők számára.  

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a Berkshire részvényei vonzó befektetést kínálnak a bizonytalan makrokörnyezetben

– hangsúlyozta Brian Meredith, a UBS elemzője.  

 

A vállalat nettó vagyona a tavalyi év végén 561 milliárd dollár volt, a GAAP számviteli standardokkal számolva. A Berkshire Hathaway A és B osztályú részvényei 14-15 százalékot emelkedtek az idén, felülmúlva az amerikai széles piacot leképező S&P 500 index bő 6 százalékos teljesítményét.

A konglomerátum többek között olyan nagy cégekbe fektetett, mint a Coca-Cola, az American Express vagy az Occidental Petroleum. Ám mégis talán a japán sztori a legérdekesebb. A japán kereskedelmi vállalatokra tett fogadások ugyanis tavaly év végéig nyolcmilliárd dollár nem realizált nyereséget hoztak a Berkshire számára.

 

Buffett még 2020 augusztusában jelezte, hogy körülbelül 5 százalékos részesedéseket szerzett öt japán kereskedelmi vállalatban. Azóta tovább bővítette pozícióit, s 9-9 százalékos tulajdonos az Itochu, a Marubeni, a Mitsubishi, a Mitsui és a Sumitomo cégben. A befektetések hozama messze felülmúlja az amerikai széles piacét, hiszen az S&P 500 2020 augusztusa óta csak 53 százalékot hozott, míg a japán befektetések több száz százalékokat termeltek azonos horizonton.