Szerző: Bene Zsombor, a⁠⁠z⁠⁠ MBH Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzsere                   

A nagy jegybankok rendszerint határozott kommunikációval próbálják befolyásolni, miként gondolkodjon a piac a kamatok alakulását illetően, de előfordul, hogy a piac ezzel szembemegy, és végül a piacnak lesz igaza, s a jegybankároknál jön a fordulat. Azonban tavaly óriásit tévedett a piac. 

US Federal Reserve chair Jerome Powell holds a news conference after a Federal Open Market Committee meeting in Washington, DC, on January 31, 2024. Powell signaled Wednesday that an interest rate cut as soon as in March is unlikely, as the central bank remains data-dependent when mulling its next steps. Powell said the Fed's rate-setting committee plans to "move carefully" and added: "Based on the meeting today, I would tell you that I don't think it's likely that the committee will reach a level of confidence, by the time of the March meeting, to identify March as the time to do that." (Photo by Julia Nikhinson / AFP)
Jerome Powell Fed-elnök szavait sem mindig értelmezte helyesen a Wall Street.
Fotó: AFP

Az amerikai Federal Reserve erőteljesen jelezte, hogy még nem győzték le az inflációt, ezért szigorra számíthat a piac, de a határidős árazások azt jelezték, hogy változatlan szinten lesz a kamat 2023 decemberére. A Fed négyszer emelt tavaly, és 100 bázisponttal magasabban volt az alapkamat, mint amire a piac számított az év elején.       

Az idei évet úgy kezdtük, hogy a piac decemberig hat kamatvágást várt, azonban a várakozásoknál erősebb gazdasági aktivitás és magasabb inflációs adatok miatt ez a várakozás alig három kamatcsökkentésre mérséklődött.

Tehát ismét azt tapasztaljuk, hogy a befektetők túlzottan optimisták voltak a monetáris kondíciók lazulását illetően. Tavaly az ilyen jellegű kiábrándulást nem szerette a részvénypiac

Tavaly február–márciusban majdnem 8 százalékot korrigált az S&P 500 index, és csak a kereskedelmi bankok megmentésére készített mentőcsomag állította meg a további esést.

Nyáron újfent a tovább fennmaradó magas kamatok kerültek fókuszba, ami szintén részvénypiaci esést eredményezett, ezúttal 10 százalékot. Az, hogy végül mégis happy enddel végződött a részvények számára a 2023-as év, egyebek között annak köszönhető, hogy novembertől elég erősen elkezdte árazni a piac a kamatemelés végét.

A részvénypiac és a kamatvárakozások együttmozgása
VG-Stratégia
 

Ami érdekes, hogy idén hiába árazódtak át az alapkamat-várakozások, a részvénypiac mégis tovább száguld, és mindenkori új csúcsot ért el. Bár a részvénypiacokat nem csak a kamatok mozgatják, de szembetűnő ez a divergencia, és okozhat még problémát főleg a magasabb értékeltségi mutatóval rendelkező részvények esetén, ha alábbhagy a mindenre megoldást kínáló MI-sztori lendülete.