A Gloster január végi kategóriaváltásával a árfolyama is szintet lépett, s immár az 1000 forintos lélektani magaslaton gyűjti az erőt a további emelkedéshez. A BÉT középvállalatokra kihegyezett Xtend platformjából a Standard kategóriába való átlépés kifejezetten forgalmas napokat hozott a technológiai kispapír piacán, s a kurzus 15 százalékos felhúzással egészen 1100 forint közelébe emelkedett. És az elmúlt hetekben sikerült is megkapaszkodnia ebben az új sávban.

210517_VG_gloster_06_VZ20210517 Budapest 
Gloster Infokommunikációs Nyrt. 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG20210517 Budapest Gloster Infokommunikációs Nyrt. Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az Xtend piacról a Standard kategóriába lépés tekinthető az igazi ugrásnak, mert az addigi támogatott státusszal szemben, onnantól kezdve komoly követelményekkel szembesül a kibocsátó. A BÉT Xtend piacán lényegében nincs követelmény. Ezzel szemben a Standard kategóriában már előírás van a részvények mennyiségére, s a közkézhányadra, továbbá előfeltétel egy lezárt auditált év. Ehhez képest a Prémium kategória már csak kisebb változásokat hoz a társaságok életében, amennyiben további előírásokat tartalmaz, többek közt a kibocsátás mennyiségére és módjára is.  

A tapasztalat azt mutatja, hogy

a magasabb kategória nem feltétlen generál nagyobb forgalmat,

s nem vonz automatikusan új befektetőket. Ezt nagyon sok tényező befolyásolja, s nagyban függ a piac állapotától és hangulatától. Persze voltak azért látványos kategóriaváltások. Például a szintén tech részvény Kulcs-Soft 2019 decemberében lépett az akkori T kategóriából a Standard kategóriába, s pezsgő forgalommal emelkedett a kurzus 1200 forintról 3200 forintig, ám a lendületet két hónappal később megtörte a pandémia.    

A Gloster menedzsmentjét két szempont vezette a kategóriaváltás során. Az egyik, hogy a Standard kategória a forgalom alapján négyszer nagyobb piac, mint az Xtend. Emellett az is lényeges különbség, hogy

a Standard kategória külföldről is kereskedhető.

A Gloster egyébként régóta foglalkozik a külföldi parkettre lépés gondolatával, de a legutóbbi nyilatkozatok alapján ez 2025 előtt nem kerül napirendre.    

A Gloster árfolyama és forgalma
Jól látszik a grafikonon a forgalom fellendülése

A négy éve tőzsdére vezetett Gloster begyűjtött 4,5 milliárd forint tőkét, lezárt tíz akvizíciót, megnégyszerezte az árbevételt és az EBITDA-t, s egy kis hardverkereskedő cégből nagy nemzetközi informatikai szolgáltatóvá vált. Ma már a 12. legnagyobb magyar tulajdonú IT cég Magyarországon, s az ötödik legnagyobb hazai tulajdonban lévő bérfejlesztő csapat.

A Gloster erősen külföldre fókuszál, mert amíg a hazai IT piac 60 százaléka állami megrendelés, addig a Gloster megrendeléseinek csupán 10 százalékát adja az állami rész. Komoly kitörési esélyt lát Szekeres Viktor alapító tulajdonos és elnök a szakemberhiánnyal küszködő német IT szektorban, ahol kénytelenek külföldi cégeket igénybe venni, s a kiszervezett szoftverfejlesztés már idén elérheti a 30 milliárd eurót, míg 2040-ben várhatóan 40 milliárd eurós lesz ez a piac.