Két hónap híján két év börtönbüntetésre ítélték a Goldman Sachs elemzőjét Londonban, amiért bennfentes információk felhasználásával vásárolt részvényeket, több mint 140 ezer fonttal gazdagodva – írta pénteken a CNN

Ex-Goldman Sachs Group Inc. Analyst Mohammed Zina Found Guilty of Insider Trading and Fraud
Két év börtönt kapott a Goldman Sachs elemzője. Fotó: Bloomberg

A 35 éves Mohammed Zina a bűncselekmény elkövetésekor a Goldman Sachs International alkalmazásában állt a londoni Cityben, állását természetesen már elvesztette azóta.

Zina az ügyészek szerint 2016 júliusa és 2017 decembere között – bizalmas információk felhasználásával – hat vállalat részvényeit vette, köztük az Armét, mivel például az utóbbi esetében bennfentes tudomása volt róla, hogy a japán SoftBank rövid időn belül 32 milliárd dollárért felvásárolja a brit csiptervező céget.

A vádlott a hat bennfentes és a három rendbeli csalás vádjában is ártatlannak vallotta magát. Csalásért azért vádolták meg, mert állítólag hazudott a neki hitelt folyósító Tesco Banknak a kölcsönök céljáról, amelyeket az ügyészek szerint a részvények vásárlására használt fel.

Zinát végül a londoni bíróság a tárgyalást követően mind a kilenc vádpontban elítélte.

Tony Baumgartner bíró pénteken közölte vele: „Ön elárulta a munkaadóját és becsapta a befektetőket, amikor a munkahelyén szerzett bennfentes információk felhasználásával kereskedett.”

Amit ön tett, az a pénzügyi piacaink, valamint a közvélemény beléjük vetett bizalmának a szíve közepébe talált

– tette hozzá a bíró.