Emelkedéssel debütált hétfőn a pesti börzén az új CETOP tőzsdemutató, a Közép-európai Blue Chip Nettó Hozam Index (CETOP NTR), amelynek a mozgását mostantól bárki figyelemmel kísérhet a BÉT honlapján. Az 1442,7 pontos bázisértékről elstartolt részvényindex fél 11-ig 3 ponttal, azaz 0,2 százalékkal erősödött.

Businessman,Showing,Percentage,Icons,And,Up,Arrow,Icons,With,Graph
Két új részvényindex segíti a kereskedést a BÉT-en. Fotó: Shutterstock

 

Mi fán terem a CETOP NTR részvényindex?

Az indexbe a budapesti, bukaresti, ljubljanai, pozsonyi, prágai, varsói és zágrábi tőzsdékről kerülhetnek be a régió blue chipjei, amelyeket a likviditási és kapitalizációs kritériumok szerint felállított globális rangsor alapján válogattak össze, figyelembe véve, hogy egy tőzsdéről mindenkor legfeljebb hét papír szerepelhet a kosárban. 

Ezt a keretet eddig csupán a lengyel börze merítette ki, hiszen innen azon nyomban 7 cég került be, míg 6 román, 3-3 magyar és cseh, 2 osztrák, valamint 1-1 horvát és szlovén társaság is színesíti a képet.

Ha valamelyik brókercég egy indexkövető alapot indít a CETOP NTR-re, az index teljesítményét le is lehet majd kereskedni.

Érdekesség, hogy a 23 tőzsdei vállalat árfolyamnyereségének a súlyozott átlaga a számításaink szerint – az osztalékokat és a devizahatást figyelmen kívül hagyva – 20,8 százalék lett volna az elmúlt évben, azaz ekkora hozamot termelhetett volna egy az indexet követő alap. Ez az erősödés ugyan messze elmaradt az ezalatt 41,5 százalékkal erősödő BUX-hoz képest, ám a hazai tőzsdemutató ritkán látható kirobbanó teljesítményt mutatott tavaly.

Az új CETOP NTR index abban különbözik a korábban létrehozott, napi számítású CETOP-tól, hogy értékét valós időben számítják, de mindkettő régiós referenciamutatóként szolgál.

A középvállalatok is új indexet kapnak

Ugyancsak hétfőn indult a Budapesti Értéktőzsde XTEND indexe is, amely az Xtend-platformon jelen lévő kibocsátók részvényeinek teljesítményét tükrözi, napi számítás mellett. Az index felülvizsgálatát negyedéves gyakorisággal végzi el a BÉT, ezzel is támogatva a dinamikusan fejlődő  Xtend piacán az új szereplők gyorsabb indexbe kerülését.

A BÉT számára – mint közölték – kulcsfontosságú, hogy a magyar értékpapírok likviditásában és ármeghatározásában vezető szerepet töltsön be. Ezen törekvést a tőkepiaci értéklánc hatékonyságának növelése mellett az indexfejlesztések nagyban támogathatják. 

Az XTEND indexbe való bekerülés a tőzsdeüzemeltető szándékai szerint az eddiginél nagyobb láthatóságot és erőteljesebb tőkepiaci jelenlétet biztosít a kibocsátók számára, ami a középvállalati szektor fejlődését szolgálja.

A BÉT Xtend piacán jegyzett kibocsátók száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt két évben. Az új index elindulása lehetővé teszi, hogy a befektetők naprakész információhoz jussanak a szegmens teljesítményéről, közvetetten pedig a likviditásra is jótékony hatással lehet a részvénymutató. Az új CETOP indexszel pedig azt a célt támogatjuk, hogy referenciaként szolgáljon a közép-európai térség iránt érdeklődő befektetők számára, ezáltal is támogatva őket befektetési döntéseikben

– mondta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Természetesen a befektetési szolgáltatók az XTEND index követésére is indíthatnak alapot.

Az XTEND indexről

Az XTEND index a Budapesti Értéktőzsde Xtend multilaterális kereskedési platformján (MTF) regisztrált vállalatok részvényeinek teljesítményét tükrözi. Fő funkciója, hogy a jövőben referenciamutatóként szolgáljon a befektetők számára az Xtend piaci magyar feltörekvő középvállalatokkal kapcsolatban. Az index számítása 2023. augusztus 31-től történik, 1000 pontos bázisértéktől indulva, hétfőn délelőtt 1095 ponton állt.

Az Xtend index alakulása max
Az XTEND indexet  tavaly augusztus végi bázisról számítják, de hétfőtől élesedett

Az XTEND index főbb jellemzői:

  • Egyszeri, nap végi számolás
  • Árindex, tehát az osztalékot nem veszi figyelembe
  • Negyedéves gyakorisággal felülvizsgálat, amely a közkézhányadot nem veszi figyelembe
  • Egyenlő súlyozású index – a felülvizsgálat alkalmával bekerülő részvénysorozatok súlya a felülvizsgálatkor meg fog egyezni
  • A felülvizsgálatoknál csak forgalmi kritérium van, legalább egy kötés szükséges a megelőző negyedévben, hogy a az indexbe kerüljön
  • Az XTEND index elérhető a BÉT honlapján, és aznap élesedik