Az egyre élesedő kínai verseny és a vállalat kulcsfontosságú piacain jelentkező logisztikai problémák miatt 3,7 millióról 3,55 millió autóra csökkentette az idei évre vonatkozó értékesítési előrejelzését a Nissan Motor – közölte csütörtökön Stephen Ma, a japán cég pénzügyi vezérigazgató-helyettese a negyedik negyedéves gyorsjelentés bemutatásakor.

Japan Mobility Show 2023
Nissan Hyper Tourer concept on display at the Japan Mobility Show 2023 in Tokyo Big Sight. The Japan Mobility Show 2023 is the biggest car exhibition event in Japan. It is held from October 28th to November 5th 2023. - 20231025_PD24177 (Photo by Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
A Nissan Hyper Tourer konceptautó. Fotó: Stanislav Kogiku / AFP


A Nissannál már nem Kína a legnagyobb autópiac

Fenntartották viszont 620 milliárd jenes (1 jen = 2,4 forint) üzemieredmény-várakozásukat, mivel a piacra kerülő termékösszetétel nagyobb nyereségkulcsa várhatóan ellensúlyozza a volumen csökkenését.

Októbertől december végéig a vállalat egyébként 6,4 százalékkal, 141,6 milliárd jenre növelte üzemi eredményét, bár a Reuters szerint még ezzel is alaposan alulmúlta az LSEG csaknem 180 milliárdos elemzői konszenzusát.

A darabszámot tekintve a Nissan globális eladásai 4,6 százalékkal, mintegy 3,3 millió járműre emelkedtek 2023-ban, mivel az Észak-Amerikában és Európában elért bővülés több mint kompenzálta a világ legnagyobb autópiacán, azaz Kínában – a helyi márkák előretörése miatt - elszenvedett visszaesést.

A Nissan árfolyama 6 hó
 

A változások olyan intenzívek voltak, hogy a Nissan Motornál Kína már el is vesztette vezetőpiac-státuszát, hiszen az ottani értékesítések 16 százalékkal, 800 ezer darabra zuhantak, miközben az Egyesült Államok piacán 23 százalékkal több, vagyis közel 900 ezer járművet értékesítettek, mint a megelőző évben.

Drágultak a cég részvényei Tokióban

A Nissannak a régi partner Renault-val kötött megállapodás alapján amúgy változatlanul 600 millió eurót kell befektetnie a francia autógyártó, elektromos üzletágát üzemeltető Ampere-be.

A franciák január végén közölt döntése, amely szerint mégsem vezetik be a tőzsdére az Ampere-t, nem érinti a Nissan kötelezettségét – emelte ki a múlt héten Jean-Dominique Senard, a Renault elnöke.

A hírekre a Nissan Motor részvényei 1,8 százalékkal, 625 jenre drágultak a tokiói csütörtöki kicsengetéséig.

Az LSEG elemzői konszenzusa a papírokat 640 jenes medián céláron tartásra ajánlja.