A Saxo bank fenntartja a „bika” várakozásokat az arany és az ezüst piacán, annak ellenére, hogy egyelőre mindkét fém árfolyama megrekedt. A kulcs a Federal Reserve kezében van, amíg az első kamatcsökkentés meg nem érkezik, az arany és az ezüst rövid távú irányát továbbra is az aktuális gazdasági adatok és azok dollárra, hozamokra és nem utolsósorban a kamatcsökkentési várakozásokra gyakorolt hatása határozza meg.

Stacks,Of,Pure,Gold,Bar,On,Dark,Background.,Represent,Business
Fotó: Shutterstock

A múlt hét során a március 20-i Fed-ülésre vonatkozó első kamatcsökkentés valószínűsége 20 százalék alá került. A nyíltpiaci bizottsági ülést követően Powell Fed-elnök kijelentette, nem valószínű, hogy a márciusi ülésen megkezdődhetne a kamatcsökkentés. Azonban kitért rá, hogy a szilárd az „erős” és az folyamatos csökkenése lehetővé teszi az óvatos kamatcsökkentést.

 

Ezen visszafogott kijelentések, az erős munkerőpiaci adatok és az ISM Services foglalkoztatási adatai megingatták a piacot a kamatcsökkentések ütemezésével kapcsolatban. A piaci hatás egyértelmű: a dollár erősödésével a Bloomberg Dollar index novemberi csúcsra emelkedett, míg 

a tízéves amerikai államkincstári hozamok újra a 4,2 százalékos ellenállást ostromolják, azután, hogy a 3,8-es támaszról visszapattantak.

Nehéz dolguk van most a nemesfém-kereskedőknek, akik el akarnak igazodni ebben a folyamatosan változó környezetben, különösen, ha rövid távú lehetőségeket keresnek. A grafikon szerint a piac egyre inkább megrekedt a központi bankok fizikai kereslete, a kínai és indiai lakossági kereslet, valamint a közel-keleti geopolitikai helyzet nyomán a 2000 dollár környékén – a dollárerősödés ellenére is. Eközben a 2065 dollár fölötti árfolyam már kemény diónak tűnik, legalábbis amíg nincs határozottabb elképzelés a kamatcsökkentések időzítéséről, üteméről és mélységéről.

Az arany a közelmúltbeli dollárerősödés, a kamatvágási várakozások mérséklődése és az ezzel járó hozamemelkedés mellett is erős tudott maradni: mindössze 2 százalékot vesztett éves szinten. Ebben nagy szerepük van a közel-keleti geopolitikai aggodalmaknak, a kínai ingatlanpiaci válságnak, a gyenge kínai részvénypiacnak, valamint a gyengülő jüannak, a központi bankoknak és a kínai középosztálynak, akik

továbbra is erős keresletet támasztanak a fizikai arany iránt.

Az ezüst éves szinten mintegy 6 százalékkal esett, és ismét erősen kereskedik az ipari fémek gyengesége miatt. Az ezüst árfolyamának fő irányát az arany és a réz mozgása adja, az utóbbi pedig jelenleg nagy nyomás alatt van a gyenge jüan és a kínai gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak közepette. A 22 dollár alatti szint megtartása a kulcs a még nagyobb esés megakadályozásához, míg az ellenállás 23,25 dollár körül alakult ki, az 50 és 200 napos mozgóátlagok fölött.