Az elemzőket is kellemetlen meglepetésként érte a szerda reggel közzétett magyar GDP-adat, amelynek alapján a tavalyi évet recesszióban töltötte a magyar gazdaság.

Otpbank1_VZ
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A kiábrándító adatra szerda délutánig fél százalékot gyengült a forint az euróval szemben, a keresztárfolyam ezzel ismét a 389-es szintet súrolja.

A pesti tőzsdét azonban nem rengette meg a hír, a BUX nem sokkal a piaczárás előtt 0,4 százalékos pluszban, pár ponttal 65 ezer pont felett jár. A legnagyobb hazai bank, az OTP is meglepően állja a sarat, annak ellenére, hogy a magyar gazdaságról érkező híreket jellemzően a bankpapíron keresztül kereskedik le a befektetők.

A nagybank részvényárfolyama a délelőtti órákban ugyan lefordult, délután azonban erősödésnek indult, fél négy után 0,3 százalékkal drágábban, 17 025 forinton jegyezték.

Az OTP-nek nem feltétlenül rossz a gyengébb gazdasági mutatószám, ha a jegybank ennek hatására felgyorsítja a kamatcsökkentéseket, az a kamatmarzsokat feltehetően valóban szűkíti, 

a hitelezésnek ugyanakkor lendületet adhat, a nagyobb kölcsönvolumenből így profitálhat a hitelező.

A befektetői döntéseket emellett inkább a jövőre vonatkozó várakozások, semmint a múlt határozzák meg. Ebből a szempontból pedig pozitív üzenete van Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza megszólalásának, aki a Világgazdaságnak adott interjúban arról beszélt, nem változott a kormányzat célja, továbbra is 4 százalékos, dinamikus növekedést szeretne elérni.