Az OTP Bank Nyrt. elsődleges alapvető tőkeinstrumentum (CET1) visszavásárlási egyedi engedélyt kapott a Magyar Nemzeti Banktól, amelynek értelmében az év végéig 60 milliárd forintnak megfelelő összegben jogosult saját részvényt visszavásárolni – közölte a pénzintézet hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Budapest,-,Jan,20:,Logotype,Of,Otp,Bank,Over,The
Fotó: Shutterstock

Az engedélyben meghatározott teljes összeget azonnal levonják a szavatolótőkéből a jogszabályoknak megfelelően – írták.

Az OTP Csoport legutóbbi negyedéves gyorsjelentésében közölte: a prudenciális konszolidációs körre számolt konszolidált elsődleges alapvető tőkemutatója a harmadik negyedév végén 16,4 százalék volt, ami 0,8 százalékponttal magasabb, mint a második negyedév végén, de 0,3 százalékponttal alacsonyabb a bázisidőszakinál.

Az OTP Bank szavatolótőkéje 2023 harmadik negyedévének végén 4489,776 milliárd forintot tett ki, az alapvető (Tier 1) tőke értéke 3929,662 milliárd forint, az elsődleges alapvető (Common Equity Tier1) tőke 3929,662 milliárd forint volt. Eközben korrigált mérlegfőösszege (hitelezési, piaci és működési kockázatokat figyelembe véve) 23 922,959 milliárd forintot ért el.

A pénzintézet az Európai Bankhatóság (EBA) tavalyi uniós szintű stressztesztjén előkelő helyen végzett mintegy hetven európai bank között.

Tavaly szeptember végén 602 180 darab saját volt az OTP Bank tulajdonában, ami 0,22 százalékos tulajdoni arányt jelentett.

Az OTP pénteken jelentette be, hogy 347,5 millió euróért eladja román leányvállalatát, az OTP Bank Romaniát.

Az eladási ár alacsonyabb, mint a tranzakció keretében értékesítendő leányvállalatok konszolidált könyvekben szereplő nettó eszközértéke. Ezért a tavaly utolsó negyedévi eredményben a tranzakció kapcsán konszolidált szinten 59,5 milliárd forintos adózás utáni negatív eredményhatást könyveltek el, melyet a bank a 2023 negyedik negyedéves tőzsdei jelentésben a korrekciós tételek között mutat be.

A tranzakció hatására, annak zárásakor az OTP Csoport tőkemegfelelési mutatója várhatóan 52 bázisponttal fog javulni – írták.