Reggel még úgy látszott, hogy nincs dráma a forint piacán a csalódást keltő magyar GDP-adatot követően, melyre a magyar deviza gyengüléssel reagált. Még délután is tartható ez a megállapítás, annak ellenére is, hogy nem támogatta az MNB jegyzőkönyvének tartalma a forint kurzusát.  

Hungarian,Forint,20000,Huf,Banknote.,Hungary,Money,Note,Currency.,3d
Fotó: Shutterstock

Az euró-forint 387-ről fél nap alatt emelkedett a 389–390-es sávtetőig. Ám onnan egyelőre lefordult a jegyzés. És a sávozás nem dráma, hanem egy kereskedési lehetőség a forintpiacon.  

Mind a GDP-adat, mind a legutóbbi kamatdöntő ülés rövidített jegyzőkönyve azt a piaci vélekedést erősíti, hogy a Magyar Nemzeti Bank az irányadó kamatot az előzetesen bejelentett havi 75 bázispontos mértéknél nagyobb lépésekkel csökkentheti. A makroadat gazdasági ösztönzők után kiált, míg a jegyzőkönyvből kitűnik, hogy már eddig is voltak hívei a monetáris tanácsban a 100 bázispontos kamatvágásnak.

Márpedig a forint kamatelőnyének olvadása azzal járhat, hogy a kamatkülönbözetre játszó carryspekulánsok zárják a pozícióikat, forinteladási hullámot indítva a piacon.

 

Az euró-forint árfolyam 2024. február 14.
 

Koránt sincs vége még a forintgyengülési hullámnak. Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője arra számít, hogy a napokban komoly tétek mozdulhatnak meg a devizapiacon a 390-es euró-forint szint áttörésére. Míg a kurzus ma délutáni lefordulását (forinterősödés) az amerikai tőzsdenyitással és a javuló tengerentúli részvénypiaci hangulattal magyarázta. 

A kedvező szentiment jót tesz a feltörekvő devizáknak.