Az arany árfolyama kedden rekordmagasra ugrott, miután a geopolitikai kockázatok és a várható amerikai monetáris lazítás óvatosságra ösztönzi a befektetőket – írta a Reuters.

Gold,Bars,On,Nugget,Grains,Background,,Close-up arany
Rekordszintet ért el az arany árfolyama. Fotó: Shutterstock

Az erős ázsiai kereslet és a jegybanki készletnövelések - a jegybankok már nyolc egymást követő hónapban nettó vásárlók voltak -, valamint az arany hagyományos, biztonságos menedékhelyként szolgáló értéke szintén megnövelte a nemesfém népszerűségét.

Ennek köszönhetően az arany kedd délután áttörte a 2 141,59 dolláros rekord szintet.

A következő napokban várható adatközlemények tartalmán múlik, ám arra számítunk, hogy az árfolyam emelkedése a 2 180 dolláros szintet is elérheti, mielőtt megállna – írta Alexander Zumpfe, a Heraeus vezető nemesfémkereskedője. Sok elemző azonban arra is számít, hogy az arany idén elérheti a 2 300 dollárt.

A spot ezüst szintén részt vett a hétfő óta tartó raliban, és áttörte a főbb technikai szinteket. Legutóbb 0,2 százalékos emelkedéssel, 23,94 dolláron állt unciánként, ami december 28. óta a legmagasabb szint.

A platina és a palládium ezzel szöges ellentétben haladtak és 1,4; illetve 1,6 százalékkal csökkentek.

A bitcoinnal a nyakában is csúcsközelbe került az arany

Kőkemény versenytársat kapott a és a trendi kriptovaluták formájában az arany, mégis sikerült ismét csúcsközelbe manővereznie magát. A kérdés most már az, hogy újra bikacsapdának bizonyul-e az arany ralija, vagy ezúttal sikerül az árfolyamnak 2100 dollár fölött letáboroznia.