Csendes hétvége vár a forintra, hiszen a legtöbb irányadó a pesti parketthez hasonóan zárva tart nagypénteken és húsvéthétfőn. Bár a Forex sosem alszik, de érdemi mozgás csak olyankor várható, ha legalább néhány piacon dolgoznak a  brókerek. Különösen érzékeny a magyar deviza azokra a napokra, amikor Budapest pihen, ám London dolgozik. Ez a klasszikus illikvid piaci helyzet. Ám ezúttal a BÉT és a LSE szünnapjai egybeesnek. Némi izgalmat a hétfő délután azonban hozhat.

Hungaryan Forint with charts.
Fotó: Balogh Ferenc / GettyImages

Hétfőn a BÉT zárva, de délután kinyitnak az amerikai tőzsdék. Bár ez csak pár órás intervallumot jelent, ráadásul szombatról vasárnapra virradóan a nyári időszámítások is összehangolódnak, mégis érdemes nagyobb mozgásokra felkészülni.

Illikvid piacon akár egy-egy nagyobb, 

jól irányzott pozícióval is befolyásolható időlegesen az árfolyam.

És még akkor is jelentősen megnőhet a napon belüli volatilitás, ha éppen nincs napirenden komolyabb forintellenes spekuláció.

Nemcsak a szereplők kis száma teszi sérülékennyé az illikvid piacot, hanem a jelenlévők alulinformáltsága is. Budapesten már beindult a kamatcsökkentési periódus. Épp a héten vágtak 75 bázispontot a magyar jegybankárok, amire azonnal reagált a forintpiac. Ám Virág Barnabás MNB-alelnök nyilatkozata helyrebillentette a piacot. Egy illikvid kereskedésben a jól tájékozott piaci szereplők távollétében arra lehet számítani, hogy a befektetők legfeljebb a kamatdöntéseket látják, azt vetítik előre, aligha olvasgatnak vagy hallgatnak Virág Barnabást. Ezért az árfolyamkilengésekre erősebb lehet a reakció a hétköznap megszokottnál.    

Arról nem beszélve, hogy 

a tengerentúli befektetők szemüvege talán nem elég éles a nemzeti piacok elkülönítéséhez,

valószínűbb a regionális szemlélet. Ezért akár a varsói árfolyamjátékok is átgyűrűzhetnek időlegesen a forint piacára. Ami hétköznapi kereskedésben sem lenne meglepő, sok példát kínál a két deviza kapcsolt jellege, bár nem ritkán az elszakadásra is képesek, mindenesetre egy locsolkodós hétfő délutánon aligha várható a magyar és lengyel piaci szereplőktől, hogy a devizapiacukat cizellálják. 

A forint esetében az euróval szembeni 400-as szint ingerelhet brókercsínyekre, pláne, hogy a lélektani szintekre érzékeny piac hetek óta ezen spekulál.