A cég valaha volt legmagasabb, 47 milliárd dolláros piaci értékéhez mérten 99 százalékos diszkont mellett, mindössze 500 millió dollárért vásárolná vissza a korábban általa alapított WeWork irodamegosztó céget Adam Neumann – írta meg a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A közösségi munkaállomásokat kínáló vállalat a Covid-pandémia előtt tett szert hatalmas népszerűségre, a járványügyi korlátozások életbe lépésével, majd a home office berobbanásával azonban szinte teljes ügyfélbázisát elveszítette, majd 2023 novemberében végül csődvédelembe menekült.

The WeWork logo is displayed outside of an office space rental location in Santa Monica, California on March 20, 2023. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
Kilencvenkilenc százalékos diszkont mellett vásárolhat vissza a WeWork irodamegosztót / Fotó: AFP

Neumann vételi ajánlatának pontos összetétele egyelőre ugyan nem ismert, annyit mégis tudni lehet, hogy a tranzakcióban szerepet vállalhat majd a Daniel Loeb-vezette Third Point fedezeti alap is. A befektetési vállalat az ügylettel kapcsolatban annyit közölt, a Neumannal való tárgyalásaik még az elején járnak, és anyagi elköteleződés egyelőre egyik fél részéről sem történt.

A jelenleg többségében a japán SoftBank tulajdonában lévő irodamegosztó cég a lehetséges felvásárlással kapcsolatban közleményében úgy fogalmazott:

A WeWork egy igazán kiváló cég, így távolról sem meglepő, hogy rendszeresen érkezik rá vételi ajánlat különböző potenciális felvásárlóktól. Ezeket mindig alaposan mérlegeljük, mégpedig pártatlanul, a cég hosszú távú céljait elsődlegesen szem előtt tartva.

A WeWork tündöklése és bukása

A WeWork korábban, még Neumann vezetése alatt az amerikai startupvilágban abszolút rekordot jelentő 47 milliárd dolláros értékeltségig menetelt, 2019-ben azonban „excentrikus viselkedése” és a vállalati növekedést a profittermelés elé sorolása miatt leváltották a cég éléről, ezzel elindítva a vállalatot a lejtőn, melynek a Neumann személye körül felmerülő kérdések miatt tőzsdei kibocsátását is el kellett halasztania közel két évvel. 

A cég végül 2021 októberében lépett piacra egy tőzsdén jegyzett, tevékenységet nem folytató, felvásárlási célra létrehozott kagylóvállalaton (SPAC) keresztül mindössze 9 milliárd dolláros értékeltség mellett, messze elmaradva ezzel a korábbi 47 milliárdos értékétől.

A WeWorköt magába olvasztó SPAC már 2020 vége óta a piacon volt, az egyesülésre viszont csak 2021 októberében került sor

A cég friss közleménye kiemelte: terveik szerint már az idei második negyedévben kilábalhatnak majd a csődvédelemből, és eltökélt céljuk már a közeljövőben nyereséges vállalattá válni.