Korán bontottak pezsgőt idén februárban a WeWork befektetői, miután a New York-i közösségi irodamegosztó 2021-es tőzsdei bevezetését követően először zárt zöldben egy hónapot. A néhány éve még 47 milliárd dollárra értékelt cég a világ egyik legértékesebb startupja volt, ám kedden warningot adott ki: kétséges a vállalat talpon maradása, mert a vártnál is nagyobb a tagság lemorzsolódása, s a cég súlyos veszteségeket szenved. A az idén közel 90 százalékot veszített az értékéből. Szerdán, az amerikai nyitás előtti kereskedésben pedig bő 20 százalékot zuhant.

A building leased by U.S. co-working company WeWork that faces Marina Bay is seen in Singapore on Sunday, 18 June 2023. (Photo by Joseph Nair/NurPhoto) (Photo by Joseph Nair/NurPhoto) (Photo by JOSEPH NAIR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A WeWork dollármilliárdokat gyűjtött olyan cégektől, mint a SoftBank vagy a Hony Capital, de növekedése megtorpant, miután a befektetőkben bizalmatlanságot keltett 

a karizmatikus társalapító, Adam Neumann unortodox vezetési stílusa

és az általa ügyfelekkel folytatott bennfentes tranzakciók. A 2019-ben menesztett vezető botrányairól még sorozatot is forgatott az Apple TV. Az új vezetés alatt, aztán egy SPAC társasággal egyesülve, 2021-ben tőzsdére lépett a WeWork.  A bevezetés óta 95 százalékot olvadt az árfolyam, kedden a piaci kapitalizáció már csak körülbelül 450 millió dollár volt. 

A WeWork menedzsmentje szerint, 

a következő 12 hónapban dől el, hogy talpon marad-e a cég. 

A recessziós félelmek és a technológiai ipar leépítései visszafogták a co-working íróasztalok iránti keresletet, ami része a kereskedelmi ingatlanpiacot érintő piaci zavarnak, mivel továbbra is széles körű a home office foglalkoztatás. A piaci ellenszélben 

márciusban adósságátütemezési megállapodást kötöttek a SoftBankkal,

valamint néhány nagy Wall Street-i hitelezővel, köztük a King Street Capital Managementtel és a Brigade Capital Managementtel. A SoftBank beleegyezett, hogy az 1,6 milliárd dollárnyi adósságot új adósságra és saját tőkére cseréli. A tranzakció nyomán 1,5 milliárd dollárral csökkent a vállalat adóssága. 

 

Az idei második negyedévben 349 millió dolláros, 

részvényenként 21 centes centes veszteséget könyvelt el

a WeWork. Egy évvel korábban 577 millió dollár, részvényenként 76 cent volt a veszteség. A FactSet által megkérdezett elemzők részvényenként 13 centes veszteséget vártak. Bár a bevétel 4 százalékkal, 844 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de elmaradt a 850 millió dolláros elemzői konszenzustól.

A japán SoftBank dollármilliárdokat veszít a WeWork-befektetésen,

de ez eltörpül ahhoz a 140 milliárd dollárhoz képest, amelyet az elhibázott mesterségesintelligencia-projektekre szórt el Szon Maszajosi befektetési csoportja.