Továbbra is lassuló inflációra számít a Concorde a globálisan meghatározó gazdaságokban, mégpedig úgy, hogy egyszersmind a recessziót is sikerült elkerülniük, azaz fényes győzelmet arattak a jegybankok – így kezdte a Concorde Értékpapír Zrt. sajtóreggelijét szerdán Gyurcsik Attila, a cégcsoporthoz tartozó Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.

Budapest,,Hungary,-,June,16,,2023:,Concorde,Securities,Ltd.,(concorde
A Concorde elárulta kedvenc hazai blue chipje nevét / Fotó: Shutterstock

 

Lassuló makacs maginfláció

A maginfláció viszont a vártnál makacsabb maradt, ezért halasztja az EKB és a Fed is a monetáris lazítás megkezdését, Gyurcsik Attila azon sem lepődne meg, ha a Fed a korábban várt három alkalom helyett mindössze kétszer vágna idén.

Az eltérést pedig a feszes okozza, vagyis a munkaerőhiány tolja a béreket a magasba a fejlett világban, ami a maginfláció szintjét konzerválja.

A következő rossz hír pedig az európai feldolgozóipari ami már a mélypontot is elérhette, például Németországban, ez viszont trendváltást valószínűsíthet. A puha landolás tehát megvalósult, ám kérdés, hogy ez mennyiben fenntartható, ergo patikamérlegen kell kimérni a kamatcsökkentést.

A képet mindenképpen elcsúfítja a geopolitikai feszültségek fokozódása, ami a mi régiónkat az orosz–ukrán háború miatt átlag felett sújtja, hiszen a befektetők prémiumot várnak az itteni befektetéseik után. Súlyos azonban a vörös-tengeri és a tajvani helyzet is. Az utóbbiban nem várható változás az amerikai elnökválasztásig, a kínaiak ugyanis minden potenciális megállapodással megvárják az eredményhirdetést. Jó okkal teszi ezt Peking, hiszen a Concorde szerint Donald Trump győzelmét csak a biológia akadályozhatja meg.

Ígéretes a régiós és a görög részvénypiac

A tippekre áttérve a régiós és a görög piac még mindig a leginkább alulértékelt. A NATO-tagság is a térségbeli országok malmára hajtja a vizet. Mint a környék legnagyobb piaca, főként Lengyelország lehet a legnagyobb haszonélvező, ha végre megindul a tőke beáramlása.

A Wall Street a tavalyihoz hasonlóan az idén is jól startolt, ám a káprázatos hetesen belül az Nvidia szinte egyedül vitte a ralit. A hihetetlen száguldás után azonban most egy kissé a kifulladás jelei mutatkoznak. 

Az időközben 2200 milliárd dolláros kapitalizációt elérő Nvidiát kell figyelni, 

mert egy kissé – ahogy Jónap Richárd a Concorde részvénypiaci stratégája elmondta – a dotcomválság előtti Cisco-sztorira hajaz. Mindent összevetve, az elemző szerint érik a korrekció.

Idehaza elhúzódhat a normalizálódás

Hazai vizekre evezve, a fogyasztói bizalom lerombolása okozza a legnagyobb problémát, amit az elmúlt időszak hatalmas inflációja okozott, és sajnos itt is érvényes a klasszikus igazság, valamit sokkal könnyebb lerombolni, mint visszaépíteni – kezdte a magyar piac jellemzését Jobbágy Sándor, a Concorde vezető makrogazdasági elemzője. A romokban heverő fogyasztói bizalom pedig recesszióba futtatta a gazdaságot, miközben az áfabevételek is jócskán megcsúsztak. Mindezért csak lassú korrekcióra lehet számítani, ám a gyenge bázishoz mérten javul a tendencia.

Az elemző szerint egyébként 

a februári 3,7 százalékos infláció egyfajta idei mélypont, 

és ugyan nagy felpattanás sem várható, évi 5-6 százalékra teszi a mércét, ami viszont messze esik a jegybanki céltól. Az elmúlt időszak befektetési hulláma azonban számottevően fellendítheti az exportot, ami még egy csökkenő külső kereslet esetén is növekedésben csapódhat le, ám a külső egyensúly mégsem javul észrevehetően, lévén a fogyasztáshoz és a beruházásokhoz kapcsolódó is meglódulhat. A makrogazdasági trendek normalizálódása mindenesetre folytatódhat.

A kamatcsökkentés üteme a legutóbbi forintgyengülés fényében az alkalmankénti, azaz havi 50 bázispontra lassulhat. A 400 forintos euróárfolyam amúgy nem lenne tragédia, merthogy sokkal kedvezőbb a helyzet a háború kitörését követő időszakhoz képest, egy lassú leértékelődés is előbb-utóbb mindenképpen idevezet, de ez várhatóan nem eszkalálja a helyzetet. Nyáron a Concorde várakozása szerint 7,5 százalékos kamatnál leállhat a kamatcsökkentés.

A költségvetés viszont növekvő finanszírozásra szorul a befektetési szolgáltató szerint, ami növekvő KÖTVÉNYPIACI hozamszintet ígér.  

A hazai blue chipek még mindig alulértékeltek

A magyar részvények tavaly 40, dollárban mérve pedig 50 százalékkal drágultak, de volt honnan, azaz a Magyar Telekom kivételével a hazai blue chipek hosszabb távon még mindig a lemaradók között vannak – ezt már Bukta Gábor, a Concorde elemzési üzletágvezetője tette hozzá a sajtóreggelin.

Az alulárazottság miatt pedig a például Kínából kiáramló tőke könnyedén idetalálhat. Az OTP-nél a külföldi részvénytulajdonosok részaránya a háború kitörését követően a korábbi 60-65 százalékról 50 százalékra esett, azaz van tartalék a papírban. Ennél a részvénynél maradva ugyan idén kisebb visszaesésre lehet számítani profitfronton, de hosszabb távon marad az emelkedő trend.

Concorde blue chip célárak
 

A Mol az energiaárakból sokat profitált, ezután eredményei normalizálódására számít Bukta Gábor.

A Richter a leginkább alulértékelt blue chipünk, hihetetlen készpénztermelési potenciállal, a gyógyszergyártót tartja a legvonzóbbnak a Concorde a blue chipek közül. 

A Magyar Telekomnál az idén főleg az inflációs díjindexálás, az osztalékpolitika és a cég adóterheinek csökkenése hajtotta az árfolyam-emelkedést  Az idei összesen 70 forintos részvényesi javadalmazást – és részvényvásárlás – jövőre már 100 forint követheti, ami 10 százalékos hozamot biztosít, azaz a 10 éves állampapír hozamához mérten 4,5 százalékos a prémium. További kedvező körülmény, hogy 2025-ben 25 milliárd forintos profittöbbletet hozhat az adóelengedés.

Az idén különben a 24 milliárd forintos részvény-visszavásárlási aukcióval most először már a könyv szerinti érték felett veheti a részvényeit a távközlési cég, ami erőteljesen arra utal, hogy bizony előbb-utóbb kivásárolhatja a többi részvényest a Deutsche Telekom, ami kedvező a kisbefektetőkre nézve. A német főtulajdonos ugyanis eddig sohasem ajánlott fel részvényeket az aukciókon, így folyamatosan nő a részesedése.