Erőre kapott a forint szerda délelőtt, a hazai deviza a 400-as euróval szembeni szint áttörése helyett az erős oldalára fordult, megközelítette a 398-as szintet is.

forint
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A forint lendületét minden bizonnyal a tegnapi, már-már túlzónak tekinthető eladási hullámot követő piaci korrekció adhatta meg, miután a hazai deviza kedden közel 6 egységgel, a reggeli 394-ről 399,5-ig csúszott az esti órákra. A tegnapi szakadás az elemzők szerint a minden piaci szereplőt váratlanul érintő, hazánknak járó EU-s pénzek körüli Európai Parlament és a Bizottság közti konfliktus kirobbanásával indult meg, majd az igazi lökést a vártnál magasabb amerikai inflációs adatok adták meg a kurzusnak.

Magyarország miatt éppen atomjaira hullik Brüsszel: az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot – ilyen még nem történt

Történelmi fejlemény állt be hétfőn este az uniós belpolitikai csatározásban. Az Európai Parlament képtelen elfogadni, hogy az Európai Bizottság odaadta a Magyarországnak járó uniós pénzek egy részét, ezért bíróságra menne.

Korrekcióba kezdett a forint az euróval szemben

A vártnál magasabb amerikai ugyanis erősíti a Fed kamattartási esélyeit, ami a dollár erejét növeli, ez pedig tankönyv szerint csökkenti a feltörekvő piaci devizák vonzerejét, köztük a forintét is.