Közzétette negyedik negyedéves beszámolóját az MBH Bank. A publikáció szerint a pénzintézeti csoport 30 milliárd forint profitot realizált 2023 utolsó negyedévében, a teljes éves adózott eredmény pedig 241 milliárd forintot tett ki. Éves alapon 151 százalékkal nőtt a nyereségük. Az egyéb tételek nélküli éves nyereség 183 milliárd forint volt, a 2022-es kétszerese.

_LUS_6004
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A bankcsoport közleménye szerint a jövedelmezőség tovább erősödött, 345 milliárd forint volt az adózás előtti eredmény. 

 

A közzététel szerint a hármas bankfúzió sikeres zárása mellett a társaság megerősítette piaci pozícióit, és az organikus növekedéssel párhuzamosan, sikeres akvizíciók révén tovább növelte ügyfél-, betét- és hitelállományát. A pénzintézet több mint 118 százalékkkal (közel 190 milliárd forinttal) tudta növelni a korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményét, amely így 345,3 milliárd forintra emelkedett. A bank mérlegfőösszege több mint 4,6 sázalékos éves növekedéssel, 11 107 milliárd forintot ért el, amit a betétállomány, a bruttó hitelállomány és az értékpapírállomány negyedéves bővülése is támogatott. 

A tavalyi év meghatározó volt az MBH Bank számára, hiszen sikeresen lezártuk a hazai banktörténet legnagyobb fúzióját, és bevezettük új, egységes márkánkat a piacra. A fúziós folyamattal együtt – és a külső kihívások ellenére is – kiemelkedő pénzügyi eredményeket értünk el, melyekért ezúton is köszönjük ügyfeleink belénk vetett, töretlen bizalmát. Ezek a kimagasló eredmények biztos hátteret jelentenek a további erősödéshez és piaci részesedéseink további növeléséhez

– mondta el  Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója az eredmények kapcsán.

A hitelintézet  tőkearányos megtérülése 33,1 százalék volt, a tőkemegfelelési mutató pedig 22,1-re emelkedett, ami jócskán meghaladja a szabályozói minimumelvárást, így stabil tőkepuffert biztosít a további növekedéshez.

A hitelezési tevékenység 2023 egészében stabil maradt, mérsékelt emelkedés mellett. A bruttó hitelállomány 5171 milliárd forintra nőtt, ezen belül a lakossági hitelállomány 1741 milliárd forintot tett ki az év végén, ami 1,3 százalékos bővülés a harmadik negyedévhez képest. A vállalati hitelállomány éves szinten 5,6 százalékos növekedéssel, 2841 milliárd forintot tett ki, míg a lízingállomány 560 milliárd forintra nőtt.