Kilenc százalékkal drágult hétfő este az amerikai tőzsdezárást követő elektronikus kereskedésben az Oracle-részvény, azt követően, hogy az amerikai szoftveróriás a vártnál erősebb negyedéves profitnövekedésről számolt be.

Oracle25 September 2023, Bavaria, Munich: The logo of the software and hardware manufacturer Oracle can be seen at the German headquarters. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó:  AFP

Az üzleti szoftvereket és felhőszolgáltatásokat kínáló vállalat bevételei 7 százalékkal, 13,28 milliárd dollárra emelkedtek a február 29-én zárult három hónap során, igaz, ezzel némileg elmaradt az LSEG elemzői konszenzusában szereplő 13,3 milliárd dollártól.

Az adózott nyereség a vártnál nagyobb ütemben, 27 százalékkal, 2,4 milliárd dollárra nőtt. Az 1,41 dollár korrigált egy részvényre jutó eredmény három centtel jobb az előzetes piaci prognózisnál.

A legnagyobb, felhőszolgáltatásokat és licenctámogatást nyújtó üzletág bevételei 12 százalékkal, 9,96 milliárd dollárra emelkedtek éves alapon. A dinamikus bővülést a mesterségesintelligencia-szerverek iránti erős keresletnek tulajdonítja a vezetőség. Ezen belül a felhőalapú szolgáltatásokból származó bevétel ötödével, 5,1 milliárd dollárra hízott. Safra Catz vezérigazgató szerint az időszak során több új nagy megrendelést is elnyert a szegmens.

A vállalat többi üzletága nem teljesített jól, a hardvereket kínáló szegmens forgalma például 7 százalékkal, a vállalati szolgáltatásoké pedig 5 százalékkal maradt el a tavalyitól.

A hétfő esti rali előtt 8 százalékos emelkedést tudhatott maga mögött idén az Oacle részvényárfolyama.