Pénz- és tőkepiac

Kettészakadt a BÉT, magába roskadt a forint, mégis zöldben zárt a BUX

A hazai részvénypiac felemás teljesítményt nyújtott a nap folyamán, a forint azonban egyértelműen a gyenge oldalát mutatta.

Kettészakadt a BÉT blue chipjeinek mezőnye a hét utolsó kereskedési napján, a vezető papírok fele hatalmas mínuszban zárt, szinte csak az OTP felülteljesítésének köszönhető, hogy végül zöldben, 0,12 százalékos pluszban, 67 289 ponton zárt a BUX-index. A pesti forgalma vastagon átlagon felülinek mondható 13,3 milliárd forint volt.

bét
Kettészakadt a BÉT péntek estére / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az OTP árfolyama 0,72 százalékkal 17 600 forintig erősödött 7,9 milliárd forintos forgalom mellett, miután kiderült, immáron az Erste elemzői is kettessel kezdőző, 20 500 forintos célárat szabtak meg a bankpapír számára, hatalmas lendületet kölcsönözve ezzel a kurzus számára. 

Szintén jó napja volt a Molnak is, mely az év végéig szóló olajszállítási és tárolási szerződést kötött a Janaf horvát kőolajvezeték-üzemeltető vállalattal. A régóta várt megállapodás értelmében a Janaf 2024 végéig 2,2 millió tonna kőolajat szállít a magyar olajtársaságnak, emellett a Krk szigetén található Omisalj terminálon 79 385 köbméter, a sziszeki terminálon pedig 70 ezer köbméter nyersolajat tárol számára. A Mol árfolyama 843 milliós forgalomban 0,59 százalékkal 3048 forintig menetelt a záró gongszót megelőzően. 

Ezzel egészen ellentétes napja volt eközben a Richternek és a Magyar Telekomnak: a gyógyszeripari cég kurzusa 0,74 százalékkal 9390 forintig gyengült 1,8 milliárd forintos forgalomban, míg a távközlési vállalat árfolyama 1,61 százalékkal 915 forintig szakadt, 1,2 milliárd forintos érdeklődés mellett.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

A forint egy oldalazó kora reggeli mozgást követően a gyenge ipari termelési adatok közzététele után drasztikus értékvesztésbe kezdett, és tetemes mínuszt halmozott fel mindkét főbb nemzetközi valutával szemben. A hazai deviza euróval szemben 0,94 százalékkal 393,31-ig, míg a dollárral szemben 1,82 százalékkal 369,89-ig gyengült fél hat környékére.

 

forint OTP BÉT
Kapcsolódó cikkek