Bár a kínai bankok sorra állítják le a jüanban történő orosz kifizetéseket, úgy tűnik, a washingtoni adminisztrációt nem hatották meg ezek a gesztusok. A Wall Street Journal értesülései szerint az Egyesült Államok olyan szankciókat dolgoz ki, amelyek azzal fenyegetnek kínai bankokat, hogy levágják azokat a globális pénzügyi rendszerről, hogy így blokkolják az Oroszország katonai termeléséhez nyújtott pekingi kereskedelmi támogatást. 

People's Bank of China Governor Pan Gongsheng is seen beside a US flag as he waits for the arrival of US Treasury Secretary Janet Yellen to the central bank's headquarters in Beijing on April 8, 2024. (Photo by Pedro Pardo / AFP)
Fotó: Pedro Pardo / AFP

Kedden Pekingbe utazik Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Kérdés, hogy a washingtoni diplomáciai nyomás elegendő-e arra, hogy korlátozzák a kínai–orosz kereskedelmet? Kína ugyan az ukrajnai háború kezdete óta nem küld fegyvereket Oroszországba, de Blinken tavalyi pekingi útja óta 

a kínai katonai célú kereskedelmi termékek exportja mégis megugrott. 

Kína jelenleg az áramkörök, repülőgép-alkatrészek, gépek és szerszámgépek elsődleges szállítója, s amerikai tisztviselők szerint Peking támogatása tette lehetővé Moszkva számára, hogy újjáépítse hadiipari kapacitását.

A Nyugat most attól tart, hogy Oroszország legyőzheti Ukrajnát egy felmorzsoló háborúban, ha a szövetségesek nem mozgósítják saját hadiiparukat, hogy ellensúlyozzák az orosz katonai termelést.

Blinken és az elnöki kabinet más magas rangú tagjai már megkongatták a vészharangot a nyugati szövetségesek körében, többek között a múlt héten a G7 találkozón Capriban.

Decemberben Biden elnök aláírt egy végrehajtási rendeletet, amely felhatalmazta az amerikai pénzügyminisztériumot az orosz katonai-ipari komplexumot segítő bankok szankcionálására. Ennek hatására a nagy kínai bankok kihátráltak az orosz ügyletek mögül. Ám Alexandra Prokopenko, a Carnegie Russia Eurasia Center agytröszt munkatársa és az orosz központi bank korábbi alkalmazottja úgy látja: 

Homályos hátterű regionális kínai bankok lettek a finanszírozók, melyek nem érintettek a dollárban denominált üzletekben, ezért kevésbé kell félniük az amerikai szankcióktól. Így az orosz fizetési láncok lassan újjáépülnek.

A washingtoni székhelyű Center for Strategic and International Studies által közzétett friss elemzés szerint a kulcsfontosságú kettős felhasználású kínai termékek, köztük a helikopter-alkatrészek, a navigációs berendezések, valamint a fegyverek és repülőgépek precíziós alkatrészeinek gyártásához használt gépek oroszországi szállításai megugrottak tavaly óta.

A kínaiak semmit sem adnak az oroszoknak, ami fegyvernek tűnik

– mondta egy magas rangú európai diplomata, hozzátéve: de nagyban szállítanak a fegyvergyártáshoz nélkülözhetetlen alkatrészeket, csipeket, gépeket, szerszámokat.