Erős évet zárt 2023-ban a Pensum Group, miután árbevételét 30 százalékkal, 4,8 milliárd forintra növelte, üzemi eredménye a duplájára, 136 millióra, adózott eredménye pedig több mint a duplájára, 74 millió forintra emelkedett.

bét
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ezzel a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat egy részvényre jutó eredménye 37 forintra emelkedett, amelyből a társaság 2020-as 

tőzsdére lépése óta először fizethet osztalékot, részvényenként 11 forintot az igazgatóság tervei szerint. 

Beütött a kiskereskedelmi forgalom visszaesése

Főként a tavalyi első fél évben a Pensum nem tudta teljesen függetleníteni magát a kedvezőtlen gazdasági folyamatok alól, melyek közül a leginkább kedvezőtlenül a kiskereskedelmi forgalom komoly csökkenése érintette, tekintve, hogy a társaság nagy számban kölcsönöz munkaerőt a szektornak. A kiskereskedelemben tapasztalható kedvezőtlen folyamatok különösen az első negyedév rendelésállományára voltak negatív hatással, amelyre a Pensum belső struktúrájának átszervezésével és az üzletpolitika módosításával reagált. Ennek köszönhetően a társaság a második negyedévtől jelentősen javuló tendenciát tapasztalt, ami a második fél év eredményeiben már pozitívan jelentkezett minden üzletágában. 

Sok új partnerrel szerződtek

A társaság 2023-ban számos új partnerrel kötött szerződést harmadik országbeli munkavállalók meghatározott munkakörökben való foglalkoztatására, mára több mint 500 munkavállalót kölcsönzött az üzletágon belül, s ez a szám 2024-ben jelentős mértékben növekedhet tovább. A Pensum Group által közvetített harmadik országbeli munkavállalók létszáma folyamatosan nő, de a belföldi munkavállalók száma még mindig számottevően magasabb, és a társaság továbbra is törekszik az arányok megtartására.

A társaság célja, hogy 2024-ben akvizíciókkal, stratégiai együttműködésekkel erősítse meg a 2023-as organikus bővülést.