Pénz- és tőkepiac

Wizz Air-vezér: veszített a varázsából London a túlzott szocializmus miatt

Rengeteg lenne a tennivaló, hogy Londonban továbbra is hatékonyan működhessenek a vállalatok, mivel a brit birodalom egykori középpontja kissé szocialista lett – mondta Váradi József a brit The Telegraphnak. A Wizz Air vezérigazgatója a kritika ellenére kitart az angol tőzsde mellett.

A „szocialisztikus” vállalatirányítási szabályok kicsorbítják a kapitalizmust Nagy-Britanniában – mondta a Wizz Air vezérigazgatója a brit The Telegraphnak. Váradi József szerint London a túlzott bürokrácia miatt veszített vonzerejéből a kapitalista vállalkozások szemszögéből.

20230321 Budapest Wizz Air sajtótájékoztató Váradi József, a Wizz Air Hungary vezérigazgatója és Robert Carey, a légitársaság elnöke.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: Váradi József
Váradi József, a Wizz Air vezére / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Rengeteg a tennivaló, hogy Londonban továbbra is hatékonyan működhessenek a vállalatok, mivel a brit birodalom egykori középpontja kissé szocialista lett – tette hozzá. Az amerikai vállalatirányítási szabályok sokkal inkább kapitalizmuspártiak, míg az Egyesült Királyság lemaradóban van, lassan egy szakadék nyílik meg a két angolszász ország között.

Váradi József – aki a héten a londoni tőzsdén szervezett ünnepélyes becsengetésre is hivatalos volt, hiszen a Wizz Air húsz éve van jelen a City parkettjén – továbbra is hangsúlyozza, hogy a légitársaság kitart a londoni jelenlét mellett, szemben néhány riválisával, például a német Tuival, amelyek jellemzően az Egyesült Államokba távoznak.

A magyar vezető szerint azonban erősíteni kellene a város vállalkozásbarát jellegét, hogy az adott esetben több százmillió fontot érő cégek ne hagyják el a Cityt.

Elégedettek vagyunk a londoni tőzsdei bevezetésünkkel. Az európai tőkepiacokkal szembeállítva továbbra is úgy gondolom, hogy London kínál megfelelő platformot a Wizz számára

Itt összpontosul a tőke, és itt van a legnagyobb érdeklődés a légitársaságokba történő befektetések iránt.

Ha azonban el akarják kerülni a vállalatok elköltözését, akkor cselekedniük kell a vezetőknek. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt, és biztosítani kell, hogy a tőkepiac a globális szabványoknak és a globális versenynek megfelelően működjön.

A Wizz Air egyébként csütörtökön az elemzőket is meglepő, remek gyorsjelentést tett közzé, amelynek hatására aznap a diszkontszolgáltató részvényei több mint 10 százalékkal, 21,68 angol fontra drágultak. Az előző évet valamivel 22 font felett zárta a kurzus, azaz idén eddig csekély mértékben gyengült az árfolyam.

A londoni elemzői konszenzusa mindenesetre 25 fontos mediáncélár mellett tartásra ajánlja a papírt.

 

Wizz Air szocializmus London Nagy-Britannia kapitalizmus
Kapcsolódó cikkek