BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggodalmakkal indul a gyorsjelentési szezon a pénzügyi szektorban

Évek óta feltűnően magas a nem realizált veszteség, amin a bankok ülnek, miközben a kamatcsökkentési periódusra várnak. Viszont a befektetési banki részlegek fellendülőben vannak.

Pénteken jelent a JPMorgan Chase, a Citigroup és a Wells Fargo. A befektetők még a bankrendszer gyengeségeinek jeleit kutatják. Alig egy éve söpörtek végig a világ tőzsdéin az amerikai bankcsődök. Emellett a hosszú idő óta magasan ragadt kamatok és a fogyasztók gyengélkedése sem kedvez a szektornak. Ám a riasztó mutatók ellenére is vannak biztató jelek.

Ireland Set To Reintroduce Tougher Restrictions
Szokatlanul magas a nem realizált veszteség / Fotó: AFP

Az amerikai bankok körülbelül 517 milliárd dollár nem realizált veszteségen ülnek a Federal Deposit Insurance adatai szerint. A banki szabályozó májusban azt mondta, hogy

 a veszteség összege közel két és fél éve szokatlanul magas.

A nem realizált veszteség jórészt azzal magyarázható, hogy a bankok államkötvényeket és jelzálog-fedezetű értékpapírokat vásároltak, amikor a kamatlábak még alacsonyak voltak, s a világjárvány idején az ügyfélbetéteket elárasztotta a fölös készpénz. Ám amikor a Federal Reserve 2022-ben kamatemelésbe kezdett, ezeknek a kötvényeknek a könyv szerinti értéke csökkent. Mert a kötvények csak diszkonttal kelnek el, amikor a kamatlábak emelkednek, s emiatt magasabb hozamot kell kínálni a befektetőknek.

A legtöbb banknak nem kell realizálnia ezt a veszteséget, kivéve azt a ritka esetet, amikor bajba kerülnek, például a betétesek rohama esetén, s hirtelen el kell adniuk a kötvényállományt, hogy pénzt szerezzenek. Ez történt tavaly, amikor a Silicon Valley Bank több milliárd dollár értékben adott el jelzálogkötvényeket veszteséggel, s pánikot váltott ki a piacokon. A bank napokkal később csődbe ment.

Az elemzők arra számítanak, hogy a nem realizált veszteségek stagnálnak a második negyedévben, tekintettel arra, hogy a 10 éves kincstári hozam nagyjából ott fejezte be a júniusban véget ért három hónapot, ahol a negyedév elején elindult.

Csak akkor kell realizálniuk a veszteséget, ha hirtelen pénze van szükség

Érdekes ugyanakkor, hogy a befektetési banki szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjak az előrejelzések szerint a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest emelkedtek. Úgy tűnik a pénzügyi szektor szépen keresett az adósságpiacokon.  

A befektetési-banki részlegek pedig az egyik legjobb negyedévüket zárhatták

azóta, hogy a Fed kamatemelései 2022-ben elkezdték visszafogni az üzletkötéseket. Bár még korai lenne a 2021-es kiugró ügyleti volumenekhez való visszatérést várni. Az akkori alacsony kamatszint még középtávon sem tűnik elérhetőnek. 

Bár az amerikai gazdaság növekszik, de a növekedés üteme lassul. És a tengerentúli GDP szempontjából meghatározó fogyasztás gyengeségeire utalnak a hitelkártya-késedelmek, melyek a banki bevételekben is megmutatkoznak.

Szintén a késedelmek okoznak gondot a kereskedelmi ingatlanok piacán, ahol a hitelezés 50 százalékát a bankok végzik. 

Aggodalmat kelt a kereskedelmi jelzálogfedezetű értékpapírok nem teljesítésének magas szintje. 

Ami még nem éri el a 2008-as válság előtti szintet, de a tavalyi bankpánikban elsősorban érintett kis és közepes pénzintézetek kitettsége aggasztóan magas.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.