Az idei év első három hónapjában 294 millió eurós nyereséget ért el a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) – áll az országos áramszolgáltató közleményében. Ugyanott olvasható, hogy a vállalat eredménye túlszárnyalta a terveket azzal, hogy dínárban 34,5 milliárdos nyereséget realizált. Ez ugyanis azt jelenti, hogy mindössze egy év alatt sikerült teljesen átalakítani a cég ügyvitelét. A tavalyi év azonos időszakában még 30 milliárd dináros veszteséget jegyeztek.

Distribution,Electric,Substation,With,Power,Lines,And,Transformers,,At,Sunset distribution electric substation with power lines and transformers, at sunset, villanyoszlop, villanypózna, elektromos áram,
Fotó: Shutterstock

A korábban állami vállalatként működő EPS a szerb kormány döntése értelmében nemrég részvénytársasággá alakult, de a határozat értelmében az országos szolgáltató a jövőben is közvállalati tevékenységet lát el. Dubravka Đedović bányászati és energiaügyi miniszter szerint az átalakulás a hatékonyabb menedzsment előfeltétele a jövőre nézve. 

A nyereséget nem az árak emelésével érték el. Ezt bizonyítja, hogy az első negyedévben 9,74 milliárd kilowattóra áramot termeltek, ami 17 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi időszakban.

 A termelés stabilizálását elősegítette a kedvező hidrológiai helyzet, ami lehetővé tette a vízierőművek hatékonyabb termelését, de a jó tervezés és a vállalat megfelelő irányítása is hozzájárult ahhoz, hogy az EPS áramimportőrből -exportőr lett. Január elsejétől március végéig 51 milliós nyereséget jegyeztek a kivitelből. 2022 azonos időszakában magas áron árambehozatalra kényszerültek a szükségletek kielégítéséhez. Az eredménnyel az utóbbi öt év legsikeresebb első negyedévét jegyezte az áramszolgáltató.