Különadót készül kivetni a multinacionális társaságokra a költségvetés hiányának növekedése miatt a román kormány. Daniel Zamfir szociáldemokrata (PSD) honatya bejelentése szerint sikerült megállapodni a koalíciós partner liberálisokkal (PNL) abban, hogy az 50 millió eurót meghaladó árbevételt elkönyvelő vállalatok üzleti forgalmuk 1 százalékát kitevő adót fognak fizetni, ha a 16 százalékos társasági ennél az összegnél alacsonyabb. A bukaresti szenátus gazdasági bizottságának elnöke közölte, 

a multiknak ott kell adózniuk, ahol megtermelik a profitot, egyúttal felrótta ezeknek a társaságoknak, hogy „adóoptimalizálási mechanizmusuk” révén teljes nyereségüket adóparadicsomokba menekítik.

Bucharest,,Romania,-,May,18,,2015:,Tourists,Visiting,And,Having
BUCHAREST, ROMANIA - MAY 18, 2015: Tourists Visiting And Having Lunch At Outdoor Restaurant Cafe Downtown Lipscani Street, one of the most busiest streets of central Bucharest.
Bukaresti városkép. Többeknek kevesebb marad majd a hónap végén. Fotó: Shutterstock

A megtakarítások sorában azt tervezi a román kormány, hogy megszünteti az egészségbiztosítás befizetése alóli mentességet az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók esetében, jövedelemadó-mentesség pedig csak 10 ezer lejes (1 lej 77 forint) felső határig jár. Ugyanígy eltörlik a számítástechnikai ágazatban foglalkoztatottak jövedelemadó-mentességét, ha bruttó bérük túllépi a 10 000 lejt. A mikrovállalkozások esetében 300 lejig 1 százalékos adót, 300 ezer és 2,5 millió lej között pedig 3 százalékos adót vetnek ki az üzleti forgalom után. Ugyanakkor az 5,7 millió forintnál drágább luxusautók esetében – mint arról beszámoltunk – eme összeg fölött 0,3 százalékos lesz a közteher, és 0,3 százalékos adót vetnek ki az 500 000 euró feletti ingatlanokra.

A román szociáldemokraták amúgy az elmúlt időszakban többször hangsúlyozták, hogy támogatják a „luxus megadóztatását”. 

Szeretnék egy kicsit elvenni mindannyiunktól, akik dolgozni tudunk, és azoktól, akik nagyon sok pénzt keresnek, hogy az egész életüket végigdolgozó nyugdíjasoknak és a rászorulóknak is adhassak valamit. Szerintem ez a helyes módja annak, ahogyan egy államnak viselkednie kell polgáraival szemben

– mondta csütörtökön Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök, miután bejelentette, hogy kormánya felelősséget fog vállalni a parlamentben az államapparátus reformjáról, az adóügyi és az adócsalás felszámolását célzó intézkedésekről szóló törvénycsomagért. (A felelősségvállalási eljárás azt jelenti, hogy a törvénycsomag hatályba lép, ha az ellenzéki bizalmatlansági indítvány megbukik.)

A beharangozott kormányzati intézkedésekre egyébként az Európai Bizottságnak is rá kell bólintania, ennek, valamint a költségvetésihiány-cél növelése érdekében a jövő héten a Ciolacu-kabinet számos tagja Brüsszelben tárgyal, élen a miniszterelnökkel. Márpedig többletbevételre, hiánylefaragásra szükség van, hiszen már hónapokkal ezelőtt kiderült, hogy 20 milliárd lej körüli lyuk tátong a büdzsén, 

Románia ellen túlzottdeficit-eljárás zajlik, és idén a 4,4, jövőre 3 százalékára kellene visszaszorítani a hiányt.

Az állami kiadások csökkentését, valamint a költségvetési bevételek növelését célzó intézkedések keretében megszüntetnek 200 ezer betöltetlen közalkalmazotti állást, intézményeket vonnának össze, illetve szüntetnének meg; a kiadások csökkentésével év végéig mintegy 468 milliárd forintnak megfelelő megtakarítást akarnak elérni.