A véletlenszerű ellenőrzések november 22-ig folytatódnak – közölte Vít Rakusan cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter az X közösségi portálon a kormányülés szünetében. Az október elején bevezetett intézkedések eredetileg november másodikáig voltak érvényben. 

Czech Vit Jedlicka, President of the Free Republic of Liberland, speaks during a press conference on June 20, 2015, in Paris. Liberland is a self-proclaimed micronation claiming a parcel of land on the western bank of the Danube river between Croatia and Serbia, sharing a land border with the former. It was proclaimed on April 13, 2015 by Czech libertarian politician and activist Vít Jedlicka. AFP PHOTO/FRANCOIS GUILLOT (Photo by FRANCOIS GUILLOT / AFP)
A képen Vít Rakusan cseh kormányfőhelyettes. 
Fotó: AFP

 
Csehország Lengyelországgal és Ausztriával egyeztetve október 4-én vezetett be ellenőrzéseket a szlovák határon a megnövekedett migrációs nyomásra hivatkozva. 

Amíg ténylegesen nem fog működni a külső schengeni határok védelme, az illegális migráció következményeit kénytelenek leszünk megoldani a belső határokon

– írta Vít Rakusan.

A miniszter már egy hete – azóta, hogy Németország bejelentette a cseh határ védelmének meghosszabbítását – jelezte a cseh–szlovák határ ellenőrzésének várható meghosszabbítását.

A Csehországba tartó illegális migránsok megnövekedett száma miatt a prágai kormány tavaly szeptember végétől idén februárig egyszer már elrendelte a szlovák határszakasz fokozott védelmét, ami komoly bírálatokat váltott ki Pozsonyban.

A cseh hatóságok szerint a jelenlegi helyzet jobb, mint a tavalyi, s az ellenőrzések fenntartására elsősorban a környező országok intézkedései miatt van szükség. 

Ha nem lépnénk, megtörténhetne, hogy az illegális migráció egyik útvonala átkerülne Csehország területére.

Korábban Szlovénia jelentette: két hónapra, december végéig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon, miután az eredeti tíznapos időszak lejárt; Szijjártó Péter szerint a szlovén határellenőrzés egy pofonnal ér fel.