Az ország legnagyobb akkumulátorgyárát építi fel a kínai Gotion High-Tech szlovák partnerével, az InoBat Auto céggel közösen Dél-Szlovákiában, a magyar határtól 45 kilométerre fekvő Nagysurányban (Surany). 

Stuttgart,,Germany,-,05-22-2022:,Person,Holding,Cellphone,With,Logo,Of
Fotó: Shutterstock

A gyár építését várhatóan jövőre kezdik el, a termelés beindítása 2026-ra, teljes felfutása pedig 2027-re várható, az alkalmazottak száma eléri majd az 1500-at – derül ki abból az nyilatkozatból, amelyet Robert Fico szlovák kormányfő és Denisa Saková gazdasági miniszter írt alá a Gotion InoBat Batteries (GIB) kínai-szlovák társasággal. Az üzem termelési kapacitása kezdetben évi 20 gigawattóra (GWh) lesz, de ez idővel akár a kétszeresére is bővíthető. 

Egy gigawattóra teljesítmény évi 13 ezer, elektromos autóba való akkumulátornak felel meg. A Gotion High-Tech a világ 3 legnagyobb akkumulátorcégének egyike, és a Volkswagen kizárólagos beszállítója Kínán kívül. A beruházás és az állami támogatás volumenét ugyan nem tették közzé, de Matej Hornák, az Erste-leány Slovenská Sporitelna takarékpénztár makrogazdasági elemzője szerint 

1,5-2 milliárd euróra tehető a nagyberuházás nagysága, ami potenciálisan 4-5 milliárd euróra is felfuthat. 

Az invesztíció kezdeti szakaszában a szlovák hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékával járulhat hozzá az ország gazdasági teljesítményéhez. A banki elemző jelezte, hogy a magyar kormány a debreceni, ennél kisebb, 1 milliárd eurós akkumulátorgyár megvalósítását 37,5 millió euróval támogatta, azaz Pozsony is legalább ilyen mértékben nyúlt a zsebébe. 

A nagysurányi ipari park eredetileg a Volkswagen akkumulátorgyárának fogadására készült, de végül a német világcég hátat fordított régiónak. A 480 hektáros ipari parkból 65 hektárt foglal el a tervezett akkugyár, vagyis van bőven hely a cég bővítésére. Mivel az akkumulátorgyártás rendkívül energiaigényes, ezért nem érdektelen, hogy a Nagysuránytól légvonalban alig 45 kilométerre működő Mohi (Mochovce) atomerőmű 3. reaktorát az elmúlt hetekben pörgették fel a maximumra (a 4. reaktor pedig befejezés előtti fázisban van), így Szlovákia napjainkban önellátó villamos energiából.