Szlovénia kormánya jóváhagyta a bankokra kivetett adót és a vállalatokra kivetett magasabb illetékeket, hogy segítse az országot legalább három évtizede sújtó legsúlyosabb természeti katasztrófát követő újjáépítési projektek finanszírozását – írta a Bloomberg.

A man looks at a collapsed house on a bank of the Meza river in flood-hit Prevalje, on August 9, 2023. Flash floods and landslides that began on August 3, 2023 had submerged large swathes of central and northern Slovenia, cutting off access to villages and disrupting traffic. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Irtózatos költsége lesz az újjáépítésnek. 
Fotó: AFP

A 2,1 millió lakosú államot augusztusban súlyos áradások sújtották. Az újjáépítés akár 10 milliárd euróra rúghat, azaz Szlovénia éves gazdasági teljesítményének mintegy 18 százalékát is elérhetik a költségek, megterhelve az államháztartást.

Az új jogszabály, amelyhez parlamenti jóváhagyás szükséges, 0,2 százalékos adót kíván kivetni a teljes banki eszközállományra. Az intézkedés a tervek szerint évente 100 millió eurót hozna. Szlovéniában jelen van az OTP Bank is, eszközállományuk 5900 milliárd forint volt szeptember végén. Ha az OTP-nek ez alapján kellene 0,2 százalékot fizetni, akkor 11,8 milliárd forint lenne a magyar bank ottani extra adóterhe. 

A kormány célja továbbá, hogy a társasági adókulcsot 19-ról 22 százalékra emelje.

Klemen Bostjancic pénzügyminiszter Ljubljanában újságíróknak elmondta, hogy mindkét intézkedést a következő öt évre vetik ki, és a becsült bevétel 2029-ig mintegy 1,5 milliárd euró.