Hamarosan 20 ezer kenyai vendégmunkás érkezik Szerbiába. A hírt Huszein Muhamed, a kenyai elnöki hivatal sajtófelelőse tette közzé, és megjelent a szerb sajtóban is. 

 

Elsősorban az építőiparban dolgoznak majd az afrikaiak – a sajtófelelős azt is elmondta, Kenya elnöke komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az ország olyan külföldi partnereket találjon, ahol polgárait foglalkoztatják. Bejelentette, hogy a két ország rövidesen megköti a megállapodást, azt követően utazhatnak a vendégmunkások Szerbiába. Szerbián kívül a kenyaiak Németországban, Oroszországban, valamint Izraelben is munkát vállalnak. A németeknél 250 ezer, Izraelben 30 ezer, Oroszországban 10 ezer kenyait alkalmaznak, elsősorban a szolgáltatóipar területén.

Szerbiában viszonylag alacsonyak a munkabérek, mégis évről évre mind több külföldi dönt úgy, hogy ott vállal munkát. 

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal közleménye szerint tavaly 52 184 munkaengedélyt adtak ki külföldieknek, ami 17 ezerrel több, mint 2022-ben. 2023-ban a legtöbb vendégmunkás Kínából, Törökországból, Oroszországból, Indiából, Kubából és Ukrajnából érkezett. A legtöbben az építőiparban dolgoznak, közülük sokan a Budapest–Belgrád gyorsvasútvonal szerbiai szakaszának kiépítésén. A legtöbben az építőiparban dolgoznak, ahol a legsúlyosabb a munkaerőhiány. Többségük szakképzetlen munkás, és többet keresnek, mintha otthon vállalnának munkát. Szakértők szerint a munkaerő-vándorlás a következő években tovább fokozódhat. Szerbiában krónikus hiány mutatkozik szakemberekből, az ottaniak ugyanis szintén a magasabb bérek vonzásában nyugati országokban vállalnak munkát.

Szerbiában a munkaengedélyek kiadását leegyszerűsítették, a vendégmunkások 15 napon belül elektronikus úton megkaphatják az ideiglenes tartózkodási és munkaengedélyt. Az eddigi egy év helyett három évre is kiadhatják már az engedélyt számukra.