Sportgazdaság

Már darabjaira hullott a Szuperliga

Éjfél után nem sokkal mind a hat Szuperliga-alapító angol klub – Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur – bejelentette, hogy otthagyja a sorozatot.

Hétfőn robbant a legújabb bomba a labdarúgás világában, amikor is angol (Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea), olasz (Juventus, AC Milan, Internazionale) és spanyol (Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid) sztárklubok elkötelezték magukat az Európai Szuperliga nevű csúcs-versenysorozat mellett.

A bejelentést követően a focivilág egy emberként zárt össze a csapatok előtt. A FIFA és a hat kontinentális szövetség bejelentette, hogy az új sorozatban pályára lépő játékosokat eltiltaná a válogatott mérkőzéseken való részvételtől, az érintett nemzeti szövetségek pedig kizárnák a csapatokat a hazai küzdelmekből (bajnokságok, kupák).

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP

Számos játékos és edző is nemtetszését fejezte ki, és a szurkolók is egyöntetűen az új sorozat ellen vannak. A Szuperliga küzdelmeiben nem érintett angol klubok elítélik az új versenysorozat alapításában oroszlánrészt vállaló hat riválist.

Szomorúak és csalódottak vagyunk, hogy hat angol klub részvételével jött létre egy ilyen liga. Ők a saját gazdasági érdekeiket előtérbe helyezve cselekszenek, háttérbe szorítva ezzel bajnokságunk és a játék megítélését

– írta közleményében a kisebbik liverpooli csapat, az Everton.

Kedden délután megrendülni látszik az egység, elsőként az angol Manchester City, majd a Chelsea jelentette be, hogy engedve a szurkolói nyomásnak, visszalép a sorozattól – számolt be róla a The Guardian.

[enews_gallery id='3700660']

 

A Chelsea keddi bajnoki meccsét a Brighton ellen el kellett halasztani, miután közel ezer szurkoló tiltakozott a londoni csapat stadionja, a Stamford Bridge előtt. (A találkozót végül késő este megrendezték, és gól nélküli döntetlennel ért véget.)

Közben a BBC arról számolt be, hogy a spanyol klubok is közel állnak a visszalépéshez, leginkább az Atletico Madridtól valószínűsíti ezt a lépést az angol portál. Joan Laporta, a Barcelona elnöke pedig azt nyilatkozta, hogy az Európai Szuperligához való csatlakozás a klub részéről csak akkor válik hivatalossá, ha a tulajdonosi tanács ezt jóváhagyta, addig nem.

Örömmel üdvözlöm újra a City-t az európai futball-családban. Nagy bölcsességet tanúsítottak számos hang – főleg saját szurkolóik – meghallgatásában és megértésében

– nyilatkozta az UEFA szlovén elnöke, Aleksandar Ceferin a Manchester City visszalépésének hírére.

Éjfél után nem sokkal mind a hat Szuperliga-alapító angol klub – Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur – bejelentette, hogy otthagyja a sorozatot.

Ezzel az Európai Szuperliga jövője erősen kétségessé vált, nem lenne meglepő, ha hamarosan a spanyol és az olasz topcsapatok is hasonló nyilatkozatot tennének.

Manchester City Chelsea Aleksandar Ceferin szurkolói tiltakozás UEFA szuperliga labdarúgás Európai Szuperliga FIFA
Kapcsolódó cikkek