Négy százalék – a harmadik játszma elején ennyi esélyt adott a mesterséges intelligencia Rafael Nadalnak arra, hogy legyőzze Danyiil Medvegyevet a Melbourne-ben rendezett Australian Open döntőjében. A 35 éves spanyol reménye az év első Grand Slam-trófeájának megnyerésére még ennél is minimálisabb volt néhány hónappal ezelőtt, hiszen a 2021-es szezon második felében csupán két tétmérkőzésen tudott pályára lépni, krónikus lábsérülése miatt nagyon valószínűnek tűnt, hogy vissza kell vonulnia.

Fotó: Dean Lewins

A rendszeres orvosi kezelésnek hála végül mégis felkészülhetett a 2022-es versenyekre, ám a munka szempontjából a legrosszabbkor, decemberben elkapta a koronavírust, ami egyrészt az oltások ellenére meggyötörte, másrészt két hétig nem edzhetett. Nadal saját bevallása szerint úgy készült az ausztrál versenyre, hogy most utoljára láthatja a közönség a távoli kontinensen, de a négyszázaléknyi esélyt valóra váltva fordított és nyert 2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5-re, így aztán a sajtótájékoztatón már arról beszélt, szeretne visszatérni 2023-ban is.

Egyáltalán nem voltam fizikailag felkészülve erre az öt óra huszonnégy perces döntőre, sem arra, hogy hét kemény mérkőzésem lesz két hét alatt. De úgy voltam vele, ahogy a pályafutásom során mindig: beleadok mindent, aztán meglátjuk, mire elég. Azt hajtogattam, hogy igen, ő nyerhet, én veszíthetek, viszont az nem fordulhat elő, hogy feladjam egy pillanatra is. Ez életem eddigi legváratlanabb sikere, ez egyértelmű

– jelentette ki Nadal, aki 21. Grand Slam-diadalával megelőzte az örökrangsorban a 20-20 győzelemmel álló két nagy riválisát, a svájci Roger Federert és a szerb Novak Djokovicot.

A spanyol klasszis teljesen kimerült a mérkőzés végére, a díjátadón le kellett ülnie, a sajtótájékoztatón pedig alig tudta megtenni a két lépcsőfokot a szponzorfal előtti székéhez indulva. Kínálták pezsgővel, ám elárulta, négy hónapja egy korty alkoholt sem ivott, hogy minél jobb fizikai állapotban utazhasson Ausztráliába, és ilyen fáradtan nem szeretne kockáztatni egy kis pohárnyival sem.

A szállodai szobájába reggel 5 óra után „hazatérő” Nadal történelmi sikerét nem csupán ő, a családja és a szurkolói ünnepelték. Az Australian Open főszponzora a Kia, amely Nadalt 2004 óta támogatja, így a dél-koreai autógyártó szempontjából a lehető legjobbkor szerezte meg a spanyol a 21. Grand Slam-trófeát. A teniszező a díjátadón külön is megköszönte a Kia támogatását, ám a köztük lévő remek viszonyról mindent elmond, hogy Nadal kifejezetten nem szeret reklámokban szerepelni, pláne angolul beszélni, ám a Kia kedvéért ezt évente többször is megteszi, miközben a nagyobb prémiumot kínáló szponzorokért nem.

Bár a támogatóktól érkező összeg a sokszorosa annak, mint amennyit a pályán elért eredményei után kapott, azért rögzítsük, melbourne-i hét győzelmével 2,875 millió ausztrál dollárral utazhat haza, a karrierje során gyűjtött 127 millióval pedig 3 millióra közelítette meg Federert, akit nem biztos, hogy még valaha láthatunk teniszezni.

A másik nagy győztese Nadal eredményének az Ausztrál Teniszszövetség, amely a világjárvány okozta csökkenő lakossági lelkesedés miatt mindent megtett annak érdekében, hogy „bejuttassa” Melbourne-be a világ legjobb játékosát, Djokovicot, ám az oltatlan szerbet hosszas belpolitikai vita után kitoloncolták, így nem vehetett részt a versenyen. A szakszövetség ezzel óriási pofont kapott, ám Nadal 21. diadalának hála nem csupán a botrány miatt marad emlékezetes az idei Australian Open. A szervezők duplán örülhettek, hiszen női egyesben 44 év után nyert hazai teniszező: Ashleigh Barty győzelmét átlagosan 3,577 millióan nézték a kontinensen, de volt olyan szakasza a döntőnek, amit 4,261 millióan figyeltek, ami televíziós rekord a 26 milliós országban.