Az egy hónapja, április 7-i záródátummal meghirdetett azonnali eligazolási lehetőséggel a vendégjátékosok közül a leginkább a Krasznodarnál, az FK Rosztovnál és a Rubin Kazanynál éltek, e három klubtól összesen 21-en köszöntek el – derült ki a TASZSZ pénteki összegzéséből. A legtöbben – nyolcan – a krasznodari együttest, a Premjer Liga hatodik helyezettjét hagyták ott, s nem maradt a német vezetőedző, Daniel Farke sem.

Az élcsapatok ugyanakkor szinte senkit sem veszítettek el – írta az orosz állami hírügynökség. A listavezető Zenitnél egyedül az ukrán Jaroszlav Rakickijjal bontottak szerződést, ugyanakkor Anatolij Timoscsuk ukrán vezetőedző továbbra is a szentpétervári bajnokaspiránsnál dolgozik. Azt, hogy maradt, Ukrajnában nagyon rossz néven vették, az egykori országos kedvencet megfosztották edzői engedélyétől, a nemzeti színekben válogatott labdarúgóként kiérdemelt összes címét és elismerést visszavették tőle. 

A tabellán második Dinamo Moszkvát irányító német Sandro Schwartz sem állt fel a kispadról, ahogyan maradt posztján a 10. pozíciót elfoglaló Szpartak Moszkva olasz vezetőedzője, Paolo Vanoli is. Otthagyta viszont együttesét, a jelenleg ötödik helyezett Lokomotiv Moszkvát német trénere, Markus Gisdol.

Fotó: Grigory Sysoev / AFP

 A TASZSZ kiemelte még, hogy a 16 csapatos élvonalban harmadik CSZKA Moszkva és negyedik Szocsi csapataiból egyetlen külföldi játékos sem távozott.

A FIFA ideiglenes rendelkezésének hatálya az átigazolási időszak lezárása után is, egészen június 30-ig érvényben maradhat, a külföldi játékosok addig még felfüggeszthetik megállapodásukat orosz klubjukkal, hogy átigazolhassanak egy másik – nem orosz – csapathoz. Annyi a korlátozás, hogy az új klub legfeljebb két játékost hívhat meg a Premjer Ligából.

Nem zárta ki Oroszországot a FIFA

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség ugyan kizárta az országot az idei világbajnokságról és eltiltotta csapatait a sportági rendezvényektől, de tagsága a szervezetben megmaradt.