A Slovan Bratislava elleni nagy idegenbeli győzelem után úgy tűnt, a Bajnokok Ligája csoportköréig is viheti a lendület a Ferencvárost, a Qarabag elleni párharc azonban balul sült el a magyar bajnok szempontjából.

Budapest, 2022. augusztus 9.
Az azeri Ramil Sejdajev (b) és ferencvárosi Pászka Lóránd a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Ferencváros-Qarabag visszavágó mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. augusztus 9-én. Ferencváros - Qarabag 1-3.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Transfermarkt nem mindig a valóság

Érdemes felidézni, hogy a BL-selejtezők első körében az FTC a kazah Tobollal találkozott, amelyet az idegenbeli 0–0 után hazai pályán 5–1-re kiütött, így magabiztosan jutott tovább. A folytatásban viszont váratlan meglepetés volt, hogy a nagy rivális Slovan Bratislava 2–1-re nyert a Groupama Arénában, így nehéz helyzetbe kerültek Dibusz Dénesék. A visszavágón azonban mindent helyrehozott a Fradi: 4–1-re győzött Pozsonyban, így versenyben maradt a Bajnokok Ligája főtáblájáért.

A végeredménynek azért is volt szimbolikus jelentősége, mert 1992-ben ugyanilyen arányban maradt alul az FTC a Slovan otthonában, ám ennél is fájóbb emlék, hogy a magyar szurkolókat szlovák kommandósok verték meg.

A kazah és a szlovák rivális kiejtése után újra kelet felé vette az irányt Sztanyiszlav Csercseszov gárdája. Bár minden a Ferencváros mellett szólt, intő jelnek kellett (volna) lennie, hogy a Qarabag előzetesen kiverte a lengyel és a svájci bajnokot.

Ebből is látszik, hogy nem lehet mindig a Transfermarkt becsült keretértékeire hagyatkozni az esélylatolgatások során:

  • a 14,08 millió eurós Qarabag előbb
  • a 32,85 milliós Lech Poznant (0–1, 5–1), majd
  • a 43,05 millió euróra taksált FC Zürich csapatát búcsúztatta (3–2, 2–2).

Viszonyításképp, a kockás füzet alapján nagyjából Zürich-szint a Ferencváros (39,05), míg a Tobolt 10,98 millió euróra tartják, a Slovant pedig 19,4-re. A kinti 1–1 még nem is adott okot az aggodalomra, ám a budapesti visszavágón a Qarabag könnyedén és megérdemelten nyert 3–1-re, így Vécsei Bálinték BL-álma szertefoszlott.

A ferencvárosi Dibusz Dénes a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Ferencváros - Qarabag visszavágó mérkőzésen a Groupama Arénában 2022. augusztus 9-én. Ferencváros - Qarabag 1-3.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Ferencvárosnak papíron könnyű, a Fehérvárnak nagyon nehéz

Az Európa-liga playoffban vigasztalódhat az FTC, az ír Shamrock Rovers (3,15 millió euró) pedig az NB I.-ben is a leggyengébb keretű társaság lenne. Ehhez képest némileg meglepő, hogy a Szerencsejáték Zrt. fogadási platformja 1,44-szeres pénzt fizet a magyar bajnok hazai győzelméért. (A döntetlen nyereményszorzója 4,55, a vendégsikeré 6,50).

Hasonlóan egyértelműnek tűnik a másik talpon maradt hazai klub, a Mol Fehérvár párharca, igaz, ellentétes előjellel: a Bundesligában edződő 1. FC Köln fogadja ifjabb Dárdai Pálékat a Konferencia Liga rájátszásában. Ott 1,23-as odds szól a „kecskések” győzelme mellett, 5,75 az iksz, a fehérvári bravúrgyőzelem pedig 12,5-szeres pénzt jelenthet a legbátrabb fogadóknak.

Jól kereshet a Fradi a hazatérő ukrán szélsőn

A Ferencváros értékesítette Olekszandr Zubkov játékjogát, az ukrán szélső hazatér, és a Sahtar Doneck csapatában folytatja pályafutását – értesült az Index, amely szerint a zöld-fehér együttes tetemes profitot tudhat magáénak az üzletből.