Éles hangú nyílt levélben reagált a Magyar Tenisz Szövetség arra a közösségi médiában terjedő dokumentumra, amelyben a magukra teniszszülőként hivatkozó írók kritizálják a szervezet működését, és egyebek között azt állítják, „van fejlesztési igazgatónk, de nincs fejlesztési pénz, vannak válogatott edzőink, de nincs válogatott, van gyerektenisz-vezetőnk, de nincs gyerektenisz, van kommunikációs igazgató, de nincs kommunikáció, van szponzorációs igazgató, de nincs szponzoráció”.

2021.09.07. Zalaegerszeg Átadtak a ZTE Tenisz Klubnál három új, világszínvonalú pályát. Képen: Noszály Sándor teniszedző Temesvári Andrea teniszedző Vigh László országgyűlési képviselő Lázár János, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere dr. Sifter Rózsa zalai kormánymegbízott Papp Zoltán ZTE TK elnöke
Fotó: Facebook

A szövetség általánosságban úgy fogalmaz, akadnak segítő szándékú és jogos kritikák, amelyeket mindig igyekezett maximálisan figyelembe venni, de olyanok is, amelyek célja kizárólag a hangulatkeltés és a hamis információkon alapuló öncélú hergelés. A közlemény szerint az utóbbiak elsősorban – sokszor ugyan névtelenül, de egyértelműen kideríthetően – a régi vezetéshez kötődnek, amely felbecsülhetetlen károkat okozott a sportágnak, több mint 13 milliárd forint hiányt hagyva maga mögött.

Eltűnhet Magyarország a nemzetközi tenisz térképéről

Évente kilencszázezer dollárnak megfelelő forintösszeggel támogatja a kormány a Hungarian GP-t, ám az emelkedő árfolyam és a háború okozta gazdasági válság miatt nehéz körülmények között rendezik meg a legrangosabb hazai teniszversenyt.

A mérhetetlen gazdasági károk konszolidálása pedig igazságtalanul nem őket terheli, hanem a Lázár János vezette elnökségre és a jelenlegi operatív vezetésre hárul ez az elhúzódó, hálátlan feladat. A legnagyobb erőfeszítések ellenére sem tudott még befejeződni, hiába emésztett fel ez a folyamat már több mint két évet, valamint temérdek adófizetői forintot

– szögezte le az MTSZ, amely megjegyzi, még mindig nincs vége a kifizetéseknek; a legutóbbi elnökségi ülésen a pénzügyi biztos arról tájékoztatta az elnökséget, hogy

a konszolidációra már kifizetett több mint 13 milliárd forint akár további egymilliárd forinttal nőhet,

és a meglévő konszolidációs keret ennek csak a töredékére ad fedezetet, tehát a régi vezetés döntései miatt még mindig csődveszélyben a magyar tenisz. Éppen ezért az új vezetés céljainak megvalósítása és az építkezés is ellehetetlenedik, a magyar tenisz, ezen belül a klubok fejlődése és az új utánpótlás programok elindítása, meglévők bővítése sem lehetséges.

Jó példa arra, hogy a múlt ügyei még mindig mekkora hatással vannak az MTSZ jelenlegi helyzetére és lehetőségeire, hogy a Nemzetközi Teniszszövetség többek között a magyar játékosok 2021-es és 2022-es Davis- és BJK-kupa eredményei után járó jogos – 160 millió forintot meghaladó – pénzdíjakat is visszatartja, mert álláspontja szerint a korábbi vezetés egy 250 millió forintos előleggel nem számolt el.

Az új elnökség és az operatív vezetés célja az említett nehézségek (konszolidáció, koronavírus-járvány és háborús helyzet) ellenére továbbra is az építkezés, de azt tisztán kell mindenkinek látnia, hogy már az is óriási eredmény, hogy eddig nem ment csődbe az MTSZ – emelték ki a közlemény írói.

Lázár Jánosra a minisztériumon kívül is hatalmas kihívás vár

Ha nem kapnak központi segítséget, az előrejelzések szerint a teniszklubok fele zárva maradhat a téli szezonban.