Egy az ügyet jól ismerő forrás a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy egy amerikai cég felvette a kapcsolatot az angol labdarúgó-bajnoksággal, a Premier League vezetőségével, hogy érdeklődjön az Everton FC felvásárlásáról – írta meg a Bloomberg. A hírek szerint az LAMF Global Ventures nevű cégről van szó, amelyet Jeffrey Soros, Soros György unokaöccse vezet.

Southampton FC v Everton FC - Premier League SOUTHAMPTON, ENGLAND - OCTOBER 01: Dwight McNeil (R) of Everton celebrates his goal with Conor Coady and James Tarkowski during the Premier League match between Southampton FC and Everton FC at Friends Provident St. Mary's Stadium on October 01, 2022 in Southampton, England. (Photo by Tony McArdle/Everton FC via Getty Images)
Fotó: Tony McArdle - Everton FC / Getty Images

A szivárogtató elmondta, hogy az egyeztetések folyamatban vannak, de egyelőre nem biztos, hogy az LAMF megvásárolja a csapatot. Mint mondta, 

nem zárható ki, hogy a vállalat végül egy másik európai klub megvételét választja.

A Bloomberg felkereste az Everton szóvivőjét az üggyel kapcsolatban, de a kommunikációs szakember nem kívánt nyilatkozni. Az LAMF nem reagált a lap kérdéseire. Az LAMF-et Jeffrey Soros mellett Simon Horsman vezeti. Mind a ketten Los Angeles-i producerek.

Tojáslabda és gurulós foci: így épül fel az amerikai sportrendszer – VG Podcast

A közösségi média egyre közelebb hozza egymáshoz a különböző sportkultúrákat. A legtöbb rajongónak, lehet, fel sem tűnik egy meccs közben, de az európai és az észak-amerikai sportrendszer felépítése jelentős mértékben eltér egymástól. Miközben az USA-ban látszólag minden a pénzről szól, addig az öreg kontinensen egy sportegyesület sokak számára a vallási fanatizmussal egyenlő. A tengerentúli sportrendszerről Éless Dénes sportmarketing-szakértővel beszélgettünk a VG Podcastben.

Az Everton FC Anglia egyik legrégebbi labdarúgócsapata és annak a két klubnak az egyike, amelyik feljutása óta soha nem esett ki az angol első osztályból, a világ leggazdagabb ligájából. A másik csapat, amelyik ezzel az eredménnyel büszkélkedhet, a londoni Arsenal. Az Everton azonban az előző szezonban majdnem kihullott a Premier League-ből, miután rendkívül gyenge szezont produkált.

A liverpooli csapat jelenlegi tulajdonosa Farhad Moshiri. Az üzletember sokat fektetett be azóta, hogy 2016-ban majdnem 50 százalékos részesedést szerzett a csapatban. 

Jelenleg épül az Everton új, korszerű stadionja 500 millió angol fontból.

Sok amerikai üzletember és cég kezdett el érdeklődni az angol labdarúgócsapatok iránt, és keresik a lehetséges tranzakciókat. Ennek egyik oka a dollár-font árfolyam, emellett pedig a szimpatikus a befektetőknek az amerikai franchise-rendszerhez képest olcsóbb beruházás, miközben 

a Premier League-ből rendkívül magas bevételek származnak.

Az év elején az ukrajnai háború kirobbanása miatt Todd Boehly amerikai milliárdos és a Clearlake Capital magántőke-társaság megszerezte a londoni Chelsea FC-t, ez minden idők egyik legnagyobb sportügylete.