Sportgazdaság

Döbbenet: a FIFA elnöke a katari vébét kritizálókat osztotta ki

Gianni Infantino megvédte a rendező országot, ahol érdekes módon ingatlannal is rendelkezik.

Egy nappal a katari világbajnokság rajtja előtt kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a nyugati országokat Gianni Infantino, a Nemzetközi Ladarúgó-szövetség (FIFA) elnöke. „Úgy gondolom, hogy amit mi európaiak az elmúlt háromezer évben világszerte tettünk, azért az elkövetkező háromezer évben bocsánatot kell kérnünk, mielőtt elkezdünk másoknak erkölcsi tanácsokat osztogatni” – fogalmazott szombati, al-rajjáni sajtótájékoztatóján az 52 éves, olasz-svájci sportvezető. Hozzátette: szomorú a kettős mérce alkalmazása miatt.

Fotó: AFP

Katar évek óta a bírálatok kereszttüzében áll az emberi jogok sárba tiprása és a külföldi munkavállalók nem megfelelő életkörülményei miatt. Az emírség kormánya visszautasítja ezeket a vádakat. 

Hány nyugati befektető, amely milliárdokat kapott Katartól, hány emelte fel a szavát a külföldi munkások jogaiért? Egy sem 

– mondta a FIFA elnöke. „Ki törődik a munkásokkal? Ki? A FIFA igen, a futball igen, a világbajnokság igen, és az igazat megvallva, Katar is” – mondta Infantino. 

Vb 2022: aggódnak a szponzorok Katar miatt, cserbenhagyta őket a FIFA

Egyre több szponzor érzi úgy a hírek szerint, hogy szerződésszegés történhetett a világbajnokság kezdete előtt.

A dohai lakóhellyel is rendelkező elnök hozzátette: nem érti, hogy miért nem ismerik el az országban történt pozitív változásokat. „Képmutató az ilyen egyoldalú kioktatás” – fogalmazott, miután a következő szavakkal kezdte a sajtótájékoztatóját:

Ma nagyon erős érzéseim vannak. Ma katarinak érzem magam, ma arabnak érzem magam, ma afrikainak érzem magam. Ma homoszexuálisnak érzem magam. Ma fogyatékkal élőnek érzem magam, ma bevándorló munkavállalónak érzem magam.

A december 18-ig tartó vb vasárnap a Katar–Ecuador nyitómérkőzéssel veszi kezdetét.

Orbán megy, Macron csak egy feltétellel, a kanadaiak viszont ezúttal is távol maradnak

A magyar miniszterelnök az elmúlt 24 évben egy vb-döntőt sem hagyott ki.

 

 

vb 2022 Katar Infantino FIFA
Kapcsolódó cikkek