A 24.hu megkeresésére a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan azt válaszolta, hogy Orbán Viktor – amikor az ideje engedi – hivatalos vendégként, a FIFA meghívottjaként részt fog venni a vasárnap kezdődő katari labdarúgó-világbajnokságon. 

A magyar államfő első miniszterelnöksége idején első külföldi útja a franciaországi foci-vb-re vezetett 1998-ban. Saját bevallása szerint 1970 óta minden tornát megnézett, az elmúlt 24 évben pedig az összes világbajnoki döntőt a helyszínen tekintette meg – így a legutóbbi, 2018-as oroszországit, amikor is találkozott Vlagyimir Putyinnal.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) speaks with France's President Emmanuel Macron (R) ahead of a meeting on the second day of a EU leaders Summit at The European Council Building in Brussels on October 21, 2022.
Orbán Viktor (balra) és Emmanuel Macron egyaránt ott lehet Katarban. Fotó: John Thys / AFP


Az éppen Bangkokban tartózkodó Emmanuel Macron francia elnököt csütörtökön faggatták arról, hogy Katar az előkészületek során mennyire sértette meg az emberi jogokat, és a majd egy hónapos rendezvénynek milyen hatásai lesznek a környezetre. Macron így válaszolt:

Ezeket a kérdéseket akkor kellett volna feltenni, amikor odaítélték neki a rendezési jogot.

Ahogy azt mi is megírtuk, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egykori svájci vezetője, Sepp Blatter nemrégiben arról beszélt, hogy 12 évvel ezelőtt a párizsi Élysée-palotában dőlhetett el a mostani vb sorsa – itt találkozott és döntött a végrehajtó bizottság titkos szavazásának befolyásolásáról az akkori francia államfő, Nicolas Sarkozy a katari koronaherceggel, Tamím bin Hamád Al Tánival, valamint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) azóta Blatterhez hasonlóan korrupciós ügyekbe keveredő francia vezérével, Michel Platinivel. 

A Le Monde azóta hiába próbál kapcsolatba lépni Sarkozyvel, hogy kiderítse, tényleg utasította-e Platinit, hogy az egyébként biztos befutónak hitt amerikai pályázattal szemben az arab felé billentse a mérleg nyelvét.

Emmanuel Macron azt is elmondta, a sportnak és a politikának sohasem szabadna összefonódnia. Szóvivője arról tájékoztatta az újságírókat, hogy csak abban az esetben utazik el Katarba, ha a végső győzelemre esélyes francia válogatott bejut az elődöntőbe.

DOHA, QATAR - NOVEMBER 17: Lionel Messi of Argentina disembarks the airplane at Hamad International Airport ahead of FIFA World Cup Qatar 2022 at  on November 17, 2022 in Doha, Qatar. (Photo by )
Az argentin Leo Messi a katari világbajnokság egyik legnagyobb sztárja. Fotó: Justin Setterfield / Getty Images

A nemzetközi tiltakozás ellenére a világ vezető gazdasági hatalmai egy kivétellel képviseltetik magukat Dohában: az Egyesült Államok külügyminisztere, Anthony Blinken, illetve brit kollégája, James Cleverly mellett Németország belügyminisztere, Nancy Faeser is jelezte részvételét, de a többiek között ott lesz a tornán Hiszamoto japán hercegnő is. 

Kanada eközben – csakúgy, mint a pekingi téli olimpián – ezúttal sem tervez diplomáciai jelenlétet, míg a vb-ről lemaradó Olaszország katonai segítséget nyújt a rendezőnek a biztonság megőrzéséhez. 

A katariakkal kiváló, több mint 18 milliárd dolláros kereskedelmi kapcsolatot ápoló Kína pedig a legnagyobb támogatója a tornának.

 

Egy olyan ország költi a legtöbbet Katarban, amely ki sem jutott a vb-re

Az Egyesült Államoknak ezúttal be kell érnie a második hellyel.