A mértékadó Transfermarkt számításai szerint kétmillió euróval, azaz nagyjából 800 millió forinttal csökkent Gulácsi Péter értéke azt követően, hogy a német RB Leipzig labdarúgócsapatának magyar válogatott kapusa egy hónappal ezelőtt, a Celtic elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen elülső keresztszalag-szakadást szenvedett. Az értékcsökkenésben nyilvánvalóan szerepet játszik az is, hogy valószínűleg már 33. születésnapján is túl lesz Gulácsi, amikor újra kapuba állhat – ha egyáltalán sikerül visszaszereznie helyét a kezdő tizenegyben.

RB Leipzig - Celtic Glasgow
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A szakportál szerint immár 6 millió eurót érő Gulácsi ezzel a hatodik legértékesebb magyar futballista helyére csúszott vissza, ahova fellépett mellé az amerikai MLS-ben parádézó Gazdag Dániel, aki rövid időn belül kis híján megduplázta „árcéduláját”. Őket a néhány hét alatt két és félszer értékesebb, 5 millió eurós Schäfer András követi, aki a Bundesligában szereplő Union Berlinben remekelt, mielőtt a bokájával megműtötték, ám egyrészt két-három hónapot ki kell hagynia, aminek nagy része a katari világbajnokság miatti szünet lesz, másrészt ő csupán 23 éves.

Náluk tehát öt játékos értékesebb a magyar válogatott tagjai közül: a szintén a tengerentúlon játszó Sallói Dániel 6,5, Gulácsi Péter lipcsei csapattársa, Orbán Willi 10, a freiburgi Sallai Roland pedig 12 millió euró, míg a török Fenerbahce védője, Szalai Attila hónapról hónapra egyre előrébb lép, már a második, a Transfermarkt szerint 15 millió eurót ér.

Huszonötszörösére nőtt itthon a Fradi-játékos értéke

A több poszton is bevethető FTC-támadó, Adama Traoré 200 ezer euróért igazolt a Ferencvároséval szinte megegyező csapatértékű francia másodosztályú FC Metztől a moldáv bajnok FC Sheriffhez. A Transfermarkt adatai szerint ma 5 millió eurót ér.  

 

RB Leipzig - Celtic Glasgow
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A legértékesebb magyar sportoló természetesen a lipcsei Szoboszlai Dominik, aki nagyszerű formában teljesít az elmúlt hetekben, fontos gólpasszokkal segíti csapatát. Nem véletlen, hogy a Transfermarkt szerint 28 millió euróról 35 millió euróra nőtt az értéke, és a 22 éves futballista előtt még bőven van előrelépési lehetőség: a szakportál értékbecslésért felelős vezetője korábban azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy idővel akár 75 millió eurót is érhet.

Szoboszlai a lapnak adott legfrissebb interjújában arról is beszélt, hogy céljait inkább szakmai alapon tűzi ki maga elé, értékben egyszerűen szeretne minél drágább lenni. A 35 millió euróval kapcsolatban azt mondta:

Nem szoktam figyelni az értékeket, de amikor láttam a hírt, megnéztem, hogy kit mennyire tartanak jelenleg. A 35 millió euró egyfajta elismerés, jó érzés a legdrágább magyarnak, a Bundesligában pedig a huszonkettedik játékosnak lenni. De ez csak múló állapot, és nem szeretnék itt megállni.

Tíz nap múlva indul a történelem legmegosztóbb, legdrágább sporteseménye

A sorozatos botrányok, tiltakozások sem törték meg a katariak elszántságát, lendületét: a 220 milliárd dolláros, nyárról novemberre halasztott labdarúgó-világbajnokság helyszínén az utcákat is hűtik majd.