Októberben kapott nagy sajtóvisszhangot Elnaz Rekabi esete. Az iráni sziklamászó hidzsáb nélkül jelent meg és vett részt egy dél-koreai nemzetközi versenyen, amit sokan az Iránban zajló kormányellenes tüntetések támogatásaként értékeltek – számolt be róla az IranWire.

Elnaz Rekabi iráni falmászó
Irán
Elnaz Rekabi iráni sziklamászó hidzsáb nélkül jelent meg és vett részt egy dél-koreai nemzetközi versenyen.
Fotó: AFP

A 33 éves Elnaz Rekabi jelenleg is házi őrizetben van. A sportoló bocsánatot kért, amiért megsértette a kötelező hidzsábviselésre vonatkozó iráni törvényt, és azt mondta, hogy nem szándékosan tette. Nem zárható ki egyértelműen, hogy ezt nem kényszer hatására tette.

Az Iránban országszerte hetek óta tartó tüntetések azt követően kezdődtek, hogy egy 22 éves nő az erkölcsrendészet őrizetében életét vesztette. 

A sportolót hősként tisztelő szimpatizánsok aggodalmukat fejezték ki Elnaz biztonsága miatt, a hatóságok az október 16-i szöuli verseny óta zaklatják a Rekabi családot is.

A legújabb sajtóhírek szerint a rendőrség lerombolta a család villáját az északnyugat-iráni Zanjan tartományban.

Elnaz testvére, Davood a közösségi médiában tett közzé egy fotót, amelyen a lerombolt kert látható.

Megtorlástól tartanak a katari vb-n részt vevő iráni szurkolónők

Az iráni nők beszámolói szerint kormányzati tisztviselők kémkedtek utánuk a katari labdarúgó-világbajnokságon.

A hírek szerint Davoodot, aki több mint tíz érmet nyert hazai és nemzetközi hegymászóversenyeken, 5000 dollárnak megfelelő összeg megfizetésére ítélték egy meg nem nevezett szabálysértés miatt. Davoodot akkor tartóztatták le, amikor nővére még Szöulban tartózkodott.

Teheránba való visszatérése után Elnaz az állami televízió kamerái előtt jelent meg, és megismételte azt, hogy elfelejtett hidzsábot viselni. Ezt követően házi őrizetbe helyezték apja zanjani házában, és megakadályozták, hogy szabadon találkozzon más sportolókkal, interjúkat adjon, vagy használja a mobiltelefonját.

Elnaz Rekabi iráni falmászó
Elnaz Rekabi immár újra hidzsábot viselve.
Fotó: AFP

A Nemzeti Olimpiai Bizottság és a sportminiszter közölte Elnazzal, hogy a családja földjét elkobozzák, ha elhagyja az országot, interjúkat ad a médiának, vagy érzékeny tevékenységet kezd a közösségi oldalain – nyilatkozta egy meg nem nevezett forrás az IranWire-nek.

A család birtoka becslések szerint 300 ezer dollárt (nagyjából 117 millió forint) ér.

Ahhoz, hogy Elnaz Rekabi elutazhasson a szöuli versenyre, egy 35 ezer dolláros csekket és teljes körű meghatalmazást kellett adnia az iráni hegymászószövetségnek, hogy az eladhassa a családja ingatlanát, garanciaként arra, hogy visszatér az országba.