A kulcsszavak begépelése után alig lehet olyan magyar portált találni, amelyik kombinált csomagot, azaz meccsbelépőket, repülőjegyeket és szállást kínálna a katari labdarúgó-világbajnokságra. A keresőben a legelőkelőbb helyen szereplő – és szinte egyetlen – ilyen szolgáltató három csoportmérkőzésre adott el belépőket, úgyhogy aki egy hirtelen vezérelt ötlettől a torna hátralevő részére szeretne kijutni Dohába, annak nem lesz egyszerű dolga. 

Doha, 2022. december 1.Horvát mezt viselő szurkolók Dohában, mielőtt megkezdődik a Horvátország-Belgium mérkőzés a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, az F csoportban az ar-rajjáni Ahmad bin Ali Stadionban 2022. december 1-jén.
Fotó: Martin Divisek / MTI / EPA


Még mielőtt bárki is nekiindulna, érdemes tájékozódnia a konzuli szolgálat oldalán, a portál ugyanis összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kiutazásról:

  • a konzuli védelemhez online adatlap kitöltése szükséges, 
  • az úti okmánynak Katar Állam elhagyásának napjától számított további három hónapig érvényesnek kell lennie,
  • minden, az országba belépő személynek előzetesen regisztrálnia kell az úgynevezett Hayya-rendszerbe,
  • 2023. január 23-án éjfélig az ország területét el kell hagyni, a túltartózkodókat a katari hatóságok súlyos bírsággal sújtják,
  • mindenki rendelkezzen hivatalos meccsbelépővel és utasbiztosítással.

A Konzuli Szolgálat (konzinfo.mfa.gov.hu) mindenre felhívja a figyelmet, például arra is, hogy a perzsa állam területére tilos szeszes italt és sertés eredetű fogyasztási cikkeket bevinni. Ugyanez vonatkozik az e-cigarettákra is, valamint az azokhoz tartozó folyadékokra, kiegészítő termékekre.

November 1-jétől Katarba egyébként is csak az juthat be, aki a vb-re megy. 

Ha valaki nem akar meccset nézni, fizetnie kell, 12 éves kor fölött 500 katari riált, ami körülbelül 58 ezer forint.

A konzuli szolgálat kiemeli az európaitól eltérő kulturális normákat, amelyek az arab országot jellemzik. A jelenlegi elvárás az, hogy a hölgyek válltól térdig fedjék a testüket. A kiabálás, káromkodás, mutogatás sértő magatartási formák, amelyek pénzbírságot, előállítást vagy az országból való kiutasítást vonhatják magukkal. 

Alkoholt fogyasztani nemcsak a stadionokban, de közterületen sem szabad. Aki ezt a szabályt megszegi, 3 ezer riál (350 ezer forint) bírsággal és/vagy 6 hónap börtönbüntetéssel szankcionálható. 

Fontos az is, hogy Katarban az iszlám vallás szerinti szigorú morális elvárások és előírások érvényesülnek, ezek megsértése pénzbüntetést, feljelentést vonhat maga után. Hivatalos személyek, szervek, épületek (rendőrség, katonaság, parti őrség), gazdasági infrastruktúra nem fényképezhetők, helyiekről, főleg nőkről fotót készíteni kizárólag előzetes engedélyükkel szabad. Negatív véleményt nyilvánítani szinte semmilyen formában sem szabad, ha a közösségi médiában rossz fényben tüntetünk fel a katariak közül bárkit, bármit, az online zaklatásnak minősülhet, amelyet nagyon szigorúan ellenőriznek és szankcionálnak. 

Katari vb: a bűnözők is megtalálták a piaci rést

Figyelemfelhívó kampány indul, mert a meccsekkel párhuzamosan a kiberbűnözők is akcióba lendültek.

Ezenfelül a beutazás előtt szükséges letölteni az Ehteraz mobilalkalmazást, amelyet helyi vagy nemzetközi SIM-kártyával aktiválni is kell. Ha pedig ez nem lenne elég, a légitársaságok esetenként még szigorúbb feltételhez köthetik a járataikra történő felszállást, utazást, ezért az ő előírásaikat is tanulmányozni javasolt. 

Tourists ride camels in a desert, some 50 km off the Qatari capital of Doha in the direction of Saudi Arabia, on December 2, 2022, during the Qatar 2022 World Cup football tournament.
Fotó: AFP

A fentebb említett, mérkőzésbelépők értékesítésével foglalkozó oldal kiemeli, egyéni kérésre örömmel készít személyre szabott utazási ajánlatot. 

A pontos ár a Katarban töltött éjszakák, illetve a szállás színvonalától és a meccsek, jegyek számától is függ, de személyenként legalább 840 ezer forintba kerül. 

A FIFA értékesítési szájtján 5 perc regisztrációt követően 7, majd újabb 15 perc sorban állás után sem jutottunk jegyhez, hogy a világ legjobb játékosának tartott argentin Leo Messit élőben láthassuk. Az Argentína–Ausztrália-nyolcaddöntő belépőiről csak annyit sikerült kideríteni, hogy öt kategóriában árulják őket:

  • 1-es kategória 1000 riálért (108 ezer forint),
  • 2-es kategória 750 riálért (81 ezer forint), 
  • 3-as kategória 350 riálért (38 ezer forint),
  • 1-es kategória korlátozott láthatósággal 280 riálért (31 ezer forint)
  • 2-es kategória korlátozott láthatósággal 210 riálért (23 ezer forint).

Dohába egyébként a Qatar Airwaysszel repültünk volna, de a társaság Jegy és Szállás szolgáltatása nem hozott találatot. A Skyscanneren viszont sikerrel jártunk, potom 425 ezer forintért retúr repülőjegyet, napi 130 ezer forintért pedig hotelt is találtunk. 

A keresés időpontjában a Ticombón a végső győzelemre esélyes Brazília nyolcaddöntős találkozójára is lehetett még jegyet kapni 230 ezer forintért. 

Összességében tehát kijelenthető, hogy nem lehetetlen Magyarországról kijutni a december 18-ig zajló labdarúgó-világbajnokságra, mert – mint minden – ez is csak pénz kérdése. Egymillió forintból azonban valószínűleg csak egy meccset tekinthetünk meg élőben.