Sportgazdaság

Katari vb: tizennégy marokkói migráns egyesítheti az arab világot

Az Atlasz Oroszlánjai becenévre hallgató Marokkó történelmet írt azzal, hogy első afrikai országként bejutott a katari labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe. A marokkóiak ráadásul nem csak ezért lógnak ki a mezőnyből: a legtöbb külföldön született játékos náluk szerepel a tornán, és szüleiket is mindenhová magukkal viszik.

Walid Regraui. A 47 éves edző, aki eddig veretlen válogatottja élén, és akiről kis túlzással senki sem hallott az idei labdarúgó-világbajnokságot megelőzően. A marokkói sikerkovács, aki ugyan Franciaországban született, és tulajdonképpen ott is töltötte egész játékos-pályafutását, mégis egy másik kontinens, Afrika nemzeti hőse lett – ráadásul viszonylag rövid idő alatt, hiszen kevesebb mint fél évvel ezelőtt, augusztus 31-én nevezték ki szövetségi kapitánynak. A legeredményesebb francia, Olivier Giroud egykori csapattársa immár 896 ezer Facebook- és 1,6 millió Instagram-követővel rendelkezik, Marokkóval pedig azután írt történelmet, hogy a világranglistán egyaránt a top 10-ben található Belgiumot, Spanyolországot és Portugáliát legyőzve, első afrikai nemzetként bejutott a katari torna elődöntőjébe. Az Atlasz Oroszlánjai becenévre hallgató együttes tényleg elhódíthatja a világbajnoki címet? A fekete kontinens népei szerint igen, több európai országban viszont abban reménykednek, hogy nem. 

Fotó: AFP

A német Deutsche Welle arról ír, hogy Belgiumban eddig minden egyes marokkói vb-sikert erőszak követett. A szurkolók „örömükben” autókat rongáltak meg, gyújtottak fel, és összecsaptak a rendőrökkel. A főváros, Brüsszel egyik részét le is kellett zárni, a hatóságok pedig vízágyút használtak a tömeg feloszlatására. A cikk rámutat, 1964-ben a két ország, Belgium és Marokkó megállapodást kötött, melynek révén az olcsó munkaerő elsősorban az észak-afrikai államból érkezik az európaiba. Ennek (is) köszönhetően 2012-re már 500 ezer marokkói emigrált a Belga Királyságba, közülük pedig minden második munkát is talált és állampolgárságot kapott. Mostanra a brüsszeliek 13 százaléka mondhatja el magáról, hogy marokkói felmenői vannak.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Hollandiában még a lovas őrséget is be kellett vetni, miután a magukról megfeledkezett szimpatizánsok, randalírozók petárdákat dobáltak, kocsikon táncoltak, és kövekkel hajigálták a rendőröket. Hasonló volt a helyzet az egykor őket gyarmatosító Spanyolországban is, annyi különbséggel, hogy az ottani ultrák már a nyolcaddöntő előtt összefogtak, hogy elejét vegyék a marokkóiak túlzott ünneplésének, de a franciák sem úszták meg az arab fiesztát. Ezek után nehéz elképzelni, hogy mi történne, ha Marokkó megnyerné a világbajnokságot…

Visszatérve Regrauira, aki a portugálok búcsúztatása után azt mondta, kicsit olyanok, mint a világhírű amerikai színész, Sylvester Stallone által megformált philadelphiai nehézsúlyú ökölvívó, Rocky Balboa, aki ahogy belép a ringbe egy vb-címmérkőzésen, azonnal tudja, hogy az lesz az egyetlen esélye a kitörésre. Hozzátette: 

Akkor is lehetsz sikeres a futballban, ha nincs hozzá annyi tehetséged és pénzed.

Ebben tulajdonképpen igaza van, hiszen 

a játékosok piaci árának megállapítására szakosodott német Transfermarkt adatbázisában Marokkó 241,1 millió eurós értékével a 23. helyen áll a válogatottak rangsorában, amivel jócskán elmarad következő ellenfelétől, az 1,03 milliárdot érő Franciaországtól, de még a másik ágon szereplő, a 645,2 milliós árcédulával rendelkező Argentínától is.

Egyedül a szintén meglepetésre elődöntőbe jutó horvátok vannak belátható távolságra a 377 millió eurós keretükkel.

Fotó: AFP

Miközben a franciák legnagyobb sztárját, a torna gólkirályi címére is esélyes Kylan Mbappét 160 millió euróra becsülik, addig párizsi klubtársát, a marokkóiak egyik legjobbját, az egyébként madridi születésű Asraf Hakimit 65 millióra. 

Habár mindent elmond ezekről az adatokról, hogy a Portugáliával szembeszálló marokkói kezdő tizenegy összértéke (144,2 millió euró) több mint 15 millió euróval elmarad Mbappéétól…

 

Marokkóval kapcsolatban azt is érdemes megjegyezni, hogy a 26 tagú együttesben 14-en (!) is külföldön látták meg a napvilágot. A katari vb-re amúgy összesen 137 olyan futballista utazott el, aki nem ugyanabban az országban lett anyakönyvezve, amelyiket képvisel – e listát természetesen az Atlasz Oroszlánjai vezeti. A Reuters cikkéből kiderül, a marokkói felmenőkkel rendelkező tehetséges labdarúgókat már fiatal korukban felkeresik a hazai futballszövetség képviselői, hogy később az ő nemzeti színeikben lépjenek pályára. Így tettek a Hollandiában felcseperedő Hakim Zijesszel is, aki az angol Chelsea-ben jelenleg heti 100 ezer fontot (48,4 millió forint) keres. 

Fotó: AFP

Az észak-afrikaiak a fentieken kívül egy másik mutatóban is kilógnak a sorból: a legtöbb szülő tőlük utazott el Katarba megnézni gyermekét. A marokkóiak menetelését ráadásul olyannyira minden arab magáénak érzi, hogy még az egymással folyamatosan harcban álló két palesztin szervezet, a Hamasz és Fatah is üdvözletét küldte nekik. 

Az ország, amely felkavarta a katari vb-t, fontos partnerünk, és nem kockás mezben játszik

Az észak-afrikai ország focitörténelmet ír, de nem csak emiatt érdemes odafigyelni rá.

 

Katar játékos katari vb Katar2022 katar 2022 Afrika Marokkó szülő labdarúgás katari világbajnokság migráns Belgium Hakimi Kylian Mbappe külföld
Kapcsolódó cikkek