Hódít a The Thrill of the Fight nevű virtuális bokszjáték (VR) az Egyesült Államokban, amely 2016 óta van jelen a piacon. A 10 dolláros (3593 forint) játékkal legalább 600 kalóriát lehet elégetni óránként, és eddig több mint háromezren díjazták pozitív véleménnyel. Legkorábban idén várható a második része, amelyben egyszerre több játékos püfölheti a zsákot, tréningezhet a virtuális edzőteremben, küzdhet meg ellenfelével a szorítóban. Az elmúlt évtizedben több tanulmány készült a virtuális valóság jótékony hatásairól a sportban: többek között itt kiküszöbölhető a fejsérülés is, amely a világ legelterjedtebb csapatsportágaiban, a labdarúgásban, az amerikaifutballban vagy a rögbiben szinte mindennapos dolognak számít, és később maradandó károsodást okozhat.

sports technology concept.Beauty asian woman running by virtual reality in the city. VR headset glasses device.running woman and various technological.
Fotó: Shutterstock

A VR-gaming egyébként is hasít Amerikában, a Facebook anyavállalata, a Meta eladásai 2022 októberében már átlépték az 1,5 milliárd dollárt (538,97 milliárd forint), fejhallgatója, a Meta Quest pedig az egyik legnépszerűbb terméke. 

A The Thrill of the Fighthoz hasonlóan rendkívül populáris a tengerentúlon a Win Reality, amely baseball- és softballjátékosoknak kínál virtuális teret a gyakorlásra. A havi előfizetése 29 (10 420 forint), míg az éves 228 dollárba (81 923 forint) kerül, ráadásul a programban egyéni edzésterv is elérhető. Ott van aztán a Les Mills Body Combat is, amellyel 30 dollárért (10 780 forint) kiválthatjuk a fitnesztermet, és egyszerre akár két személyi edzővel, Dannel és Rachaellel is dolgozhatunk erőnlétünk fejlesztésén. A visszajelzések alapján mindkettő elnyerte a felhasználók tetszését.

A People magazin szerint azonban nincs megállás, a sorban hamarosan az atlétika következhet, a metaverzumban – a háromdimenziós virtuális térben, ahol a felhasználók avatárjai hasonlóan élhetik az életüket, mint a valóságban – is egyre több influenszer kampányol a VR-sportolás lehetősége mellett. 

Az online világban a 3D-s technika jóvoltából lehetőség nyílik a stressztrenírozásra, tehát jót tesz a szívnek, míg mások azért tartják környezetbarátnak, mert egyáltalán nem kell utazni, elég egy kétszer kétméteres terület hozzá. Az USA-ban meg vannak győződve arról, hogy a jövőben egyre többen választják majd a virtuális sportolást, 

elemzők pedig úgy vélik, 2030-ra már mintegy 1200 milliárd dolláros piacon osztozhatnak majd a VR- és AR-fejlesztők (kiterjesztett valóság). 

V-sport: az élmény marad, az algoritmus átveszi az irányítást

A Szerencsejáték Zrt. új terméke csúcsra járatja a sportfogadás élményét.