Sehol sem vagyunk, ami a labdarúgó-akadémiai termelékenységet illeti: a világ 50 legjobb bajnokságában jelenleg szereplő focistákat kinevelő egyesületeket rangsoroló 100-as listára ugyanis nem fért fel magyar klub.

Chelsea FC v Southampton FC - Premier League LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 18:  Joao Felix of Chelsea in action during the Premier League match between Chelsea FC and Southampton FC at Stamford Bridge on February 18, 2023 in London, England. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Joao Felix is a portugál Benfica neveltje, de manapság a pénzszóró angol Chelsea-ben játszik.
Fotó: Julian Finney

Olyan játékosok képezik a mintát, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három évig pallérozódtak egy akadémián. Az ő piaci értéküket becsülte meg a Wyscout nevű labdarúgás-elemző olasz cég segítségével a Nemzetközi Sporttanulmányok Központjának labdarúgással foglalkozó csoportja, a CIES Football Observatory. A harmadik lépésben ezen játékosokat és értékeiket a nevelőegyesületeikhez rendelték, majd utóbbiakat rangsorolták, így összeállt a 100-as lista.

A rangsort a portugál Benfica vezeti, amely akadémiájáról 104 olyan labdarúgó került ki, aki megfelel a kritériumoknak, az ő összértékük pedig 670 millió euró (256,7 milliárd forint).

Közülük 151 millió eurónyi (57,8 milliárd forintnyi) értéket képviselve 20 játékos ma is a klubban szerepel, a másik 84 végzett akadémista viszont az 519 millió eurónyi (198,8 milliárd forintnyi) értékével már másokat boldogít.

A lista második helyezettje az angol Chelsea, amely a 630 millió eurós (241,3 milliárd forintos) összértékben nevelt ki játékosokat, ám ennek csak a felével, 325 millió eurónyi (124,5 milliárd forintnyi) saját nevelésű játékossal rendelkezik jelenleg is. A továbbértékesítésre szakosodott Benficával ellentétben a Chelsea üzleti modelljének nem a játékoseladás a fő pillére, és sokat megtakaríthatna, ha nem herdálná el a mostani ranglista szerint is remek képességű és nagy értékű saját neveléseit, akik helyére elképesztő összegekért szerződtet másokat.

Hasonló arányokkal dolgozik a spanyol Barcelona is: habár La Masia nevű akadémiája világhíres, és a jelenlegi keretben is vannak már a kezdőcsapatban szereplő tinédzserek, sokan elszivárognak a világba, és máshol futnak be karriert.

A legértékesebb labdarúgókat kinevelő klubok
 

A százcsapatos listán magyar klub nem szerepel, a szomszédos országokból viszont több is. A legjobban a hagyományosan sztárgyárnak számító, a 2018-as aranylabdás Luka Modricot is kinevelő horvát Dinamo Zagreb áll 337 millió eurós (129 milliárd forintos) összértékkel a 18. helyen. Az osztrák RB Salzburg a 22., a szerb Partizan Beograd a 35., majd következik a két ukrán nagycsapat, az 58. Sahtar Doneck és a 66. Dinamo Kijev, végül a 82. horvát Hajduk Split. 

Magyar vonatkozást az ad a rangsornak, hogy ugyan tőlünk nem került be egy csapat sem, de a legértékesebb játékosaink beleszámíthattak a mérésbe.

Az átigazolási díjakra szakosodott Transfermarkt honlap által 35 millió eurósra (13,4 milliárd forintosra) becsült értékével a legdrágább magyar focistának számító Szoboszlai Dominiket például az említett Salzburg nevelte ki a metodika alapján, a második legértékesebb, 15 millió eurós (5,8 milliárd forintos) Szalai Attilát a nem rangsorolt osztrák Rapid Wien, Orbán Willi 10 millió euróját (3,8 milliárd forintját) pedig az ugyancsak százon kívüli Kaiserslauternnél kéne elkönyvelni.

Wolverhampton 20220614 Labdarúgás 2022 Nemzetek Ligája NL Anglia Magyarország válogatott mérkőzés Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport Sallai Roland James Reece Wolverhampton 20220614 Labdarúgás 2022 Nemzetek Ligája NL Anglia Magyarország válogatott mérkőzés Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport Sallai Roland James Reece
Sallai Roland értéke a Puskás Akadémiánál szerepelne - ha a PAFC felférne a százas listára.
Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

Az első színmagyar hozzájárulás Sallai Roland lehetne, aki a Puskás Akadémiához tartozott 2014-től 2017-ig, azaz pont három évig, méghozzá 17 és 20 éves kora között, úgyhogy megfelel a kritériumoknak. 

Az ő becsült piaci értéke 12 millió euró (4,6 milliárd forint), azaz a PAFC legalább ennyivel benevezhetne a versenybe, csakhogy a német VfL Bochum 102 millió euróval (39 milliárd forinttal) zárja a százcsapatos sort...