Turi Géza a világ legidősebb aktív futballkapusa lett az élvonalbeli bajnokságokat tekintve – az IFFHS hétfői anyaga szerint.

Tatabánya 20050918 Labdarúgás 2005 Ősz  Borsodi Liga NBI NB1 Tatabánya Győr Győri ETO mérkőzés Turi Géza
Fotó: Meggyesi Bálint Nemzeti Sport
Turi Géza 2005 őszén a Tatabánya–Győri ETO-mérkőzésen.
Fotó: Meggyesi Bálint / Mediaworks

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet honlapján adott hírt arról, hogy 

a kapus feröeri csapata, a KÍ Klaksvík színeiben vasárnap 49 évesen és 64 naposan szerepelt a HB Tórshavn ellen idegenben vívott és 1–0-ra megnyert bajnokin. 

A klubnál kapusedzőként foglalkoztatott Turi játékára azért kerülhetett sor, mert az együttes első számú kapusa megbetegedett, a tartalék hálóőr pedig megsérült. A magyar futballista ráadásul remekelt, hiszen nem kapott gólt.

Turi legutóbb 44 esztendősen, 2018 júniusában állt a kapuban egy bajnoki mérkőzésen.

A IFFHS statisztikája szerint a feröeri futballtörténelem korábbi legidősebb játékosa a szintén kapus lengyel Waldemar Nowicki volt, aki 2008. szeptember 14-én 47 évesen és 235 naposan állt a háló előtt. Nemzetközi szinten pedig a bolgár kapuvédő, Georgi Petkov vezette a korelnöki listát, aki az idén áprilisban 47 évesen és 27 naposan lépett pályára a szófiai Slavia színeiben.

Nagy lesz a nyári pörgés Barcelonában, csak csőd ne legyen

A labdarúgócsapat tavaly eladta a közvetítési bevételei negyedét, az idén nyáron bezárja a saját tévéjét és ez még mindig nem elég, hogy a játékosaival szerződést hosszabbítson vagy máshonnan igazoljon.

Turi Géza Magyarországon a Zalaegerszegi TE csapatával bajnok lett 2002-ben, illetve ott volt a keretben a ZTE legendás meccsén, amikor 1–0-s győzelmet aratott a magyar csapat a Bajnokok Ligájában a Manchester United ellen. 

Az Origo arról írt, hogy a mostani teljesítménye azért is kimagasló, mivel úgy hozta le kapott gól nélkül a mérkőzést, hogy az ellenfelük, a HB Tórshavn a liga egyik legerősebb klubjának számít. Turi Géza csapata ezzel a győzelemmel 6 ponttal vezeti a bajnokságot.

A világ legidősebb játékosa, aki profi bajnokságban pályára lépett, a japán Miura Kazujosi. A csatár 56 évesen játszott egy portugál bajnokin az Oliveirense csapatában. A rekordja azért nem ütközik Turi Gézáéval, mivel Turi a feröeri első osztályban játszott, tehát élvonalbeli meccsen, Miura csapata viszont a portugál másodosztályban szerepel. A japán játékos büszkélkedhet a világ leghosszabb labdarúgó-karrierjével, illetve ő az egyetlen játékos, aki öt különböző évtizedben is játszott profi focicsapatban.